diumenge, de juliol 16, 2006

Insistents rumors de la fusió entre AMD i ATI

Diversos mitjans de comunicació de solvència contrastada en l'àmbit empresarial i/o tecnològic especulen amb la possibilitat que el fabricant de microxips adquireixi la companyia especialitzada en targes gràfiques, que fa poc ha entrat també en el mercat dels xipsets.

Per a alguns, fins i tot ja s'ha dut a terme la compra, però cap de les dues empreses no diuen res al respecte. Els rumors, fonamentats en uns arguments més o menys plausibles, continuen circulant de forma imparable.

La unió entre Advanced Micro Devices i ATI seria sense cap mena de dubte una de les fusions amb més interès i potencial d'ençà que HP i Compaq van deixar de fer-se la competència per a seguir la màxima de "la unió fa la força". Tot i això, hi ha dificultats al camí...

AMD manté una estreta relació amb Nvidia, principal competidora d'ATI. De fet, totes dues es reparteixen el mercat mundial de GPU's per a targes gràfiques (els xips que realitzen la major part dels càlculs per al treball amb gràfics), i també han entrat recentment en el segment dels xipsets. Si la relació AMD-Nvidia es deteriorés, això podria fer que Nvidia es llancés obertament als braços d'Intel, fabricant productes només per als seus xips, o bé dificultant-li molt les coses al no gaudir d'una bona relació amb AMD, però tampoc amb Intel precisament pel seu passat.

Els que sense cap mena de dubte estan molt atents als moviments entre AMD i ATI són els més directes competidors d'aquesta darrera en el terreny dels xipsets, Sis i VIA.

Dues companyies molt fortes

Advanced Micro Devices (AMD) és la segona fabricant de microxips del món, només per darrera de la californiana Intel, una empresa coneguda arreu i que té el 80% del mercat dels processadors. Fundada només un any més tard que la seva rival (el 1969), AMD ha produït al llarg de la seva història alguns productes superiors als seus homòlegs d'Intel, però la imatge de marca d'aquesta darrera ha estat més forta, imposant-se al mercat.

ATI (Array Technologies Incorporated) és una companyia canadenca especialitzada en xips per a targes gràfiques, però que en els darrers temps s'ha endinsat també en el segment dels xipsets per a ordinadors i fins i tot per a dispositius mòbils com ara PDA's.

De moment, tota la informació que circula a la Xarxa sobre aquest particular és pura especulació. Alguns mitjans de comunicació citen a fonts internes d'una, l'altra o ambdues companyies, i fins i tot a intermediaris que haurien estat presents a les converses, però de moment cap de les companyies implicades han realitzat declaracions oficials sobre això, pel què qualsevol altra informació és d'origen dubtós.