dijous, de juliol 20, 2006

Intel presenta el successor de l'Itanium

Inclou tecnologia de virtualització directament integrada en el nucli del xip.

Intel ha anunciat aquesta mateixa setmana el llançament del successor del controvertit xip Itanium, el nom comercial del qual serà Itanium 2 però que ha estat conegut fins ara amb el nom en clau de Montecito.

Tècnicament, l'Itanium és un xip de 64 bits purs desenvolupat conjuntament per Intel i HP, essent aquesta darrera la gran impulsora del projecte al buscar una aliança tecnològica que li permetés tirar endavant una nova generació de microprocessadors per a servidors en substitució del seu exitós PA-RISC. Dues de les claus del seu èxit han estat d'una banda la compatibilitat amb el joc d'instruccions de l'arquitectura x86 i per una altra el port que Microsoft ha fet de la seva família de sistemes operatius i aplicacions clau en el camp dels servidors.

Si bé tecnològicament la plataforma Itanium ha aconseguit un gran èxit, a aquest no l'ha acompanyat un èxit comercial a gran escala. La implicació de Hewlett-Packard en el projecte ha fet que molts dels grans de la informàtica com IBM (que competeix directament amb HP en el terreny dels servidors) hagin preferit no emprar aquesta plataforma per a equipar les seves màquines de gamma alta. Per tal de justificar l'abandonament de la plataforma, aquestes empreses han argumentat problemes de compatibilitat amb el programari existent i lentutud d'execució, sense tenir en compte la diferència entre l'arquitectura de 64 bits i la de 32, i que els programes natius de x86 s'executaven en un mode emulat.

Tot i això, i malgrat les reticències comercials, Intel ha promocionat fins a la sacietat la seva plataforma per a servidors i ara llança una nova generació d'aquests xips de 64 bits, materialitzada en cinc nous processadors.

Dels cinc models llançats, quatre compten amb tecnologia de doble nucli, i només un d'ells no en disposa. Aquesta característica els permet proporcionar un major rendiment a l'usuari reduint el consum d'energia.

El nou processador Itanium 2 de doble nucli és el disseny de producte més complex del món fet fins a la data, amb més de 1.700 milions de transistors. L'alta densitat del xip permet la inclusió de funcionalitats molt innovadores, com per exemple aquelles destinades a la virtualització d'aplicacions i sistemes operatius, que sense cap mena de dubte es mostraran molt útils a les empreses doncs cada dia aquest sector de la informàtica compta amb més usos i penetració en el mercat. De fet, es preveu que la virtualització és ja una tendència que va a més i que apunta clàrament cap al futur. Així ho ha vist una de les grans de la informàtica com és Microsoft, que ja ha anunciat la inclusió de tecnologia de virtualització en Longhorn (la versió servidora de Windows Vista), aliant-se per a això amb XenSource, una de les seves principals rivals.

El llançament al mercat no es farà esperar molt, doncs Intel afirma que els primers ordinadors equipats amb Itanium 2 es podran trobar al mercat a finals de l'agost.

Els preus d'aquests xips no els fan assequible a qualsevol: des de gairebé 700 dòlars nord-americans el model més barat (amb un sol nucli) fins als 3.692 del més potent.

Més informació:

Dual-Core Intel® Itanium® 2 Processor - Power Your Data Center
http://www.intel.com/itanium/