dimecres, de juliol 05, 2006

Un escriptori 3D espectacular que imita a la perfecció una taula d'escriptori real... i seguint les regles físiques de la realitat per apilar icones!

D'ençà dels primers entorns gràfics d'usuari (GUI per les seves sigles en anglès), aquests han intentat plasmar l'anomenada "metàfora d'escriptori" en la seva forma bàsica de funcionament. Aquesta metàfora consisteix en assimilar el que veiem a la pantalla del nostre ordinador al què tenim en qualsevol taula d'escriptori del món. Tot i això, les diferències entre un escriptori real i la metàfora proporcionada per un ordinador són òbvies.

BumpTop intenta llimar aquestes diferències emulant l'aspecte visual i fins i tot les condicions físiques d'una taula d'escriptori.

A sobre de la recreació 3D de la superfície d'una taula, es distribueixen no icones, si no representacions físiques de quelcom semblant a un full de paper, que contenen un dibuix identificatiu del tipus d'arxiu que representen.

En una espectacular animació disponible en diversos formats de vídeo (WMV i MOV) així com a YouTube i que es pot consultar des de la pàgina web del projecte, se'ns mostra com seguint les lleis de la física podem apilar les icones representatives dels diferents fitxers com si realment fossin fulls de paper sobre una taula d'escriptori, d'una forma molt simple i totalment visual.

BumpTop no és la creació d'un equip de desenvolupament treballant per a una gran multinacional, si no una simple prova de concepte elaborada per una sola persona el nom de la qual és Anand Agarawala i que posseeix un impressionant currículum amb una vasta quantitat de coneixements i experiència en modelat 2D/3D i programació.

De moment BumpTop és només un prototip que està en vies de ser patentat i comercialitzat, pel que no podrem gaudir d'ell en un futur immediat.

Per a fer-nos una idea exacta de com podria funcionar, el millor és no quedar-nos amb aquestes línies escrites i donar un tomb per la seva pàgina web per a veure les captures de pantalla i els vídeos, que mostren una interfície espectacular i altament intuïtiva.

Més informació:

Pàgina de BumpTop
http://honeybrown.ca/Pubs/BumpTop.html

Pàgina corresponent a BumpTop en el portfoli de productes creats per Anand Agarawala
http://honeybrown.ca/Portfolio/pages/Slide2.html