dimecres, de juny 28, 2006

Microsoft disponibilitza una demo en línia d'Office 2007

No necessita ser instal·lada a la màquina de l'usuari, simplement necessita el navegador Internet Explorer i un plug-in de Citrix. S'apunta Microsoft al carro de les aplicacions web?

La companyia de Redmond en el seu moment va reaccionar tard davant del fenomen Internet; el mateix Bill Gates va afirmar que era només un pas previ cap a una altra xarxa que la superaria. Greu errada. Però Microsoft va saber sortir-se'n del mal pas, apostant amb força per Internet tal com ha demostrat durant els darrers anys. Humanum errare est*. Davant la notícia que ens ocupa qualsevol es pot preguntar: potser s'ha adonat Microsoft que estava perdent el carro de les aplicacions en línia?

Aquest model de funcionament dels ordinadors s'ha proposat com l'autèntic futur no només d'Internet, si no dels ordinadors en general. Basant-nos en la idea encunyada per Sun Microsystems a mitjans dels 90 que els programes funcionarien en un model client-servidor a través de navegadors, fet que aïllaria el sistema operatiu de les aplicacions que executés, podem veure que aquest servei d'Office 2007 (que Microsoft ofereix en forma de prova) encaixa gairebé a la perfecció amb aquesta definició.

I dic gairebé perquè l'Office en línia de Microsoft encara depèn del navegador: com és fàcil suposar, requereix l'Internet Explorer de la companyia de Redmond. Fins i tot és impossible executar-lo en la darrera versió disponible de l'Internet Explorer sota Mac OS X, ja que no descarrega i instal·la correctament el plug-in de Citrix. La companyia de Bill Gates no vol permetre -com a mínim, encara- a l'usuari que empri els seus productes en un sistema operatiu que no sigui el seu, lògic si tenim en compte que el binomi Windows+Office és el dominador absolut en el camp de l'ofimàtica. Si n'hem d'usar un, l'altre ha de ser sense cap mena de dubte indispensable per vendre dos productes en comptes d'un de sol.

En aquest test en línia s'hi inclouen totes les principals aplicacions disponibles en el paquet Office 2007: Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook, Visio, Publisher,... L'únic que no es pot fer és desar els documents i imprimir-los.

En el moment d'arrencar la versió de prova en línia, se'ns avisarà que no és compatible amb navegadors les preferències de seguretat dels quals estiguin configurades com a altes, per la qual cosa caldrà baixar el nivell de seguretat per a poder executar aquesta demo.

La demo en línia d'Office 2007 ha aconseguit un gran èxit, doncs poc després de ser posada en línia, ja s'anunciava a la seva plana web un període d'espera per a casa usuari que estigui interessat en provar-la.

Indicatiu d'una estratègia de futur?

Malgrat que de moment només és una demo, no seria estrany que fos també un primer globus-sonda per a crear una versió en línia del paquet ofimàtic de Microsoft. Google està passant per davant de la companyia de Redmond en aquest aspecte després de la incorporació del processador de textos en línia Writely a la seva cartera de productes i del llançament de Spreadsheets, el seu full de càlcul en línia.

De fet, Microsoft acaricia la idea de llicenciar les seves aplicacions en un model de lloguer en línia, quelcom que ja han admès alguns dels seus responsables. El futur, doncs, podria venir marcat per no haver d'instal·lar les nostres aplicacions a l'ordinador, si no usar-les directament des del lloc web d'un proveïdor, pagant (o no) una quota de lloguer. Les connexions de banda ampla i la creixent potència de les màquines ens permet avui en dia començar a materialitzar aquesta visió. Pujarà Microsoft a aquest tren?

Més informació:

2007 Microsoft Office System Beta 2 Test Drive
http://www.microsoft.com/office/preview/beta/testdrive.mspx

* Cèlebre frase en Llatí el significat literal de la qual és "és humà equivocar-se"