dissabte, de juny 24, 2006

Bill Gates anuncia la seva jubilació daurada

El personatge més important i conegut del món de la informàtica ha anunciat que abandonarà de mica en mica les seves responsabilitats a l'empresa que va fundar anys enrere per dedicar-se en exclusiva a la seva fundació filantròpica.

Bill Gates és el nom propi de la indústria tecnològica més conegut al món, i un dels pocs -si no l'únic- que ha traspassat les fronteres per passar a ser del domini públic; segurament si realitzem una enquesta a l'atzar entre els vianants de qualsevol carrer del món sobre quina persona coneixen del món de la informàtica, més del 90% respondria Bill Gates. També la majoria de la gent afegiria "l'home més ric del món", però poques dades més sabrien afegir a la biografia del fundador de Microsoft.

William Henry Gates III, més conegut com a Bill, va néixer el 28 d'Octubre del 1955 a Seattle (estat de Washington, Estats Units). Va començar a programar ordinadors als 13 anys, quan estava a l'escola. El 1973 va entrar a la Universitat de Harvard. Durant la seva estada en aquest centre educatiu, va desenvolupar una versió del llenguatge de programació BASIC per al microordinador MITS Altair. Fou justament durant aquesta època d'estudiant que Gates va encetar juntament amb Paul Allen (amic seu des de la infantesa) una aventura empresarial per a la qual ningú va poder presagiar el brillant futur que l'esperava: Microsoft.

De fet, el 1975 Gates va abandonar els seus estudis per dedicar-se en exclusiva a la companyia que havia creat, amb una visió a la seva ment: un ordinador a cada domicili. I Gates volia que el seu programari fos present en tots i cadascun d'aquells ordinadors.

Microsoft semblava anar bé com a empresa, però la seva oportunitat d'or va arribar el 1980, quan IBM li va oferir a la jove companyia l'oportunitat d'equipar al seu nou microordinador batejat com a Personal Computer (PC) amb un sistema operatiu.

En aquella època, IBM no creia en el negoci del programari, si no només en el del maquinari i, per tant, va permetre a Microsoft llicenciar el sistema operatiu que equipés als seus PC's a altres companyies. De fet, el sistema ni tan sols l'havia desenvolupat la companyia de Gates i Allen; en lloc d'això, van comprar un sistema operatiu ja existent i que rebia el nom de QDOS (Quick and Dirty Operating System), el van millorar,rebatejar, i el van vendre a IBM com a propi.

El maquinari d'IBM tenia un tipus de llicència que permetia clonar-lo, així que això és el que van fer diverses companyies, entre elles Compaq. Només hi havia un problema: el programari. Però com IBM havia permès a Microsoft la lliure llicència del seu sistema... els clons de l'IBM PC eren compatibles a tots els nivells, maquinari i programari.

Paral·lelament havia començat una altra història: la del quasi-monopoli de Microsoft (deixant de banda si basat en accions legals, il·legals, morals o immorals) en el segment de la microinformàtica, ja que malgrat que hi ha hagut i hi ha alternatives (DR-DOS, OS/2, Mac OS, Linux,...), cap ha pogut o ha sabut interessar prou als usuaris ni tampoc atreure a la indústria.

Un altre dels aspectes poc coneguts de Bill Gates és la seva vocació filantròpica. Pocs saben que Gates està considerat com el filantrop més gran del món, i que realitza les seves donacions a través de la fundació que va cofundar juntament a la seva dona, Melinda Gates (amb la qual es va casar el 1994).

Data límit: 1998

El passat dia 15, Bill Gates -que ostentava els càrrecs de chief software architect i chief research and strategy officer- va anunciar que durant els dos anys vinents deixarà de mica en mica les seves responsabilitats a la companyia que va ajudar a crear, per passar a dedicar-se íntegrament a la seva fundació filantròpica. Serà una transició suau, pensada per a què no hi hagi canvis bruscos ni desorientació sobre qui mana a la companyia.

A partir del juliol de 2008, Gates hauria d'estar -almenys en teoria- fora de qualsevol activitat de Microsoft. Tot i això, sembla que continuarà exercint de "relacions públiques", com la cara amable i més coneguda de la companyia.

Sigui odiat o apreciat, William Henry Gates III mereix per dret propi passar als annals de la història de la informàtica -i, per extensió, a la Història en majúscules- com algú que va aixecar un imperi basat en el programari que al seu torn va modelar el món dels ordinadors tal i com els coneixem ara.

Més informació:

Plana web de Bill Gates
http://www.microsoft.com/billgates/default.asp

Article de Bill Gates a la Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_gates