diumenge, de juny 25, 2006

Operadores i fabricants es posen d'acord per a una especificació de Linux per a telèfons mòbils

Quatre grans fabricants de mòbils juntament amb dues operadores globals de telefonia s'han unit en una fundació per a crear una plataforma estàndard de Linux per a telèfons mòbils. Les dues operadores implicades són la britànica Vodafone i la japonesa NTT DoCoMo, mentre que els quatre fabricants són Motorola, NEC, Panasonic i Samsung.

No és la primera vegada que s'intenta crear una plataforma estàndard de Linux per a telefonia mòbil; la mateixa OSDL (Open Source Development Labs) ha presentat anteriorment la seva Mobile Linux Initiative, i MontaVista (desenvolupador de solucions software de Linux empotrat que ha facilitat sistemes Linux a nombrosos fabricants de dispositius mòbils) també va llançar el seu Mobilinux. Els darrers intents han vingut per part de Palm, ara propietat de la companyia japonesa Access, la qual en el procés de migració del seu sistema operatiu propietari ha creat una autèntica plataforma estandarditzable, i aquesta mateixa setmana s'ha presentat la plataforma estandarditzada de la start-up a la Mobile.

La intenció d'aquests sis gegants de la telefonia mòbil és la de crear una entitat independent i oberta a l'entrada d'altres empreses. El seu objectiu, més que crear una distribució concreta de Linux, sembla ser el d'establir uns estàndards que han de seguir els sistemes Linux per a telefonia mòbil, una arquitectura i definir una sèrie de API's i eines que permetin a fabricants i operadores implementar aquests dissenys a partir d'un programari concret. En l'especificació sembla que es podrà integrar programari lliure amb programari propietari.

Un altre objectiu del grup és impedir la fragmentació de Linux, seguint una línia que ja es va plantejar al seu moment per als sistemes de sobretaula i servidors del pingüí en existir un perill real (fins i tot admès per la mateixa comunitat de desenvolupadors de Linux) que les apostes de les diferents distribucions per un conjunt de programes o llibreries portessin a un conjunt de diversos sabors de Linux incompatibles entre ells. Es tracta, al cap i a la fi, d'evitar que passi el mateix que va succeir amb Unix.

Els membres fundadors de l'organització (que de moment no té nom) s'han compromès a llançar la primera especificació, mentre la fundació creada treballa en la seva pròpia promoció per tal d'adherir nous membres.

Els fundadors ja disposen d'experiència en el món Linux: Motorola posseeix una àmplia gamma de telèfons basada en el sistema operatiu del pingüí, NTT DoCoMo treballa amb mòbils Linux des del 2003, NEC, Panasonic i Samsung han fet les seves primeres passes, i Vodafone -en haver treballat amb aquests fabricants- ja té certa experiència. D' aquesta darrera operadora sorprèn el fet que sigui partner de Microsoft en alguns països.

Més informació:

Nota de premsa de Motorola
http://www.motorola.com/mediacenter/news/detail.jsp?globalObjectId=6872_6826_23