dilluns, de juny 26, 2006

Adéu al WinFS?

Una entrada en el weblog del director del programa per a la creació del WinFS, el proper sistema de fitxers per a Windows que hauria de substituir al NTFS, anuncia que aquest no serà proporcionat com a producte separat, i que els resultats del seu desenvolupament s'incorporaran a l'SQL Server i ADO.NET .

WinFS (acrònim de Windows Future Storage) és un sistema de fitxers basat en bases de dades relacionals i metadades que Microsoft ha anat desenvolupant des del 2003 fins a aquest any. Es basava en la idea que el sistema operatiu ha de "conèixer" més informació sobre el contingut dels fitxers i el seu format de manera que, per exemple, a l'hora de realitzar una cerca en el nostre ordinador, aquesta pogués ser molt més concreta i amb més opcions. El treball amb diferents aplicacions es simplificaria, doncs l'entendre els diferents formats d'altres programes es treballaria més a nivell del sistema operatiu, i per tant amb uns "drivers universals" per a cada format d'arxiu determinat, podent ser aquest driver universal emprat per qualsevol de les aplicacions instal·lades per a entendre el contingut d'un arxiu.

La història del WinFS és tortuosa i, curiosament, evoluciona d'altres projectes que també van anar sent cancel·lats, i que van arrencar a principis dels 90 amb l'objectiu de crear un sistema de fitxers per substituir al NTFS.

WinFS havia de ser part del futur Windows Vista, però finalment es va decidir no incloure'l juntament amb altres retallades de funcionalitats per tal de tenir el producte acabat a temps, originant amb això una forta polèmica sobre si Windows Vista arribaria a sortir al mercat en les dates previstes o fins i tot si sortiria alguna vegada.

El passat dia 23, Quentin Clark -director del programa WinFS- va anunciar al seu weblog que el futur sistema de fitxers no apareixeria com a producte separat, i que les tecnologies desenvolupades fins ara s'incorporarien en altres productes com el gestor de bases de dades SQL Server o l'arquitectura d'accés a dades ADO.NET.

Malgrat tot, és possible que Microsoft mantingui un equip de treball en el projecte WinFS, almenys de moment, per a evolucionar-lo i continuar traient solucions per a altres productes, i fins i tot en el futur reactivar a través d'aquest algun altre programa per a la creació d'un nou sistema de fitxers.

Més informació:

Entrada del blog de Quentin Clark on s'hi anuncia l'abandonament del WinFS com a producte independent
http://blogs.msdn.com/winfs/archive/2006/06/23/644706.aspx