dimecres, de juliol 12, 2006

Així serà Firefox 2.0

La Fundació Mozilla allibera una primera beta de l'alternativa a l'Internet Explorer més ben posicionada, mentre la seva quota de mercat contínua creixent imparable.

Ja tenim a la nostra disposició una mostra del què serà la versió 2.0 del navegador lliure que més èxit està aconseguint al mercat: el Firefox de la Fundació Mozilla. Tot i això, és una mostra que es troba encara en un estat embrionari de desenvolupament, per la qual cosa les seves característiques són susceptibles de canvi i millora.

Entre les novetats que cal destacar del Firefox 2.0 es troben:

- Funcionalitat anti-phishing. El phishing s'ha convertit en aquests darrers temps en una autèntica obsessió per als responsables de la seguretat informàtica. Es tracta d'enganyar als usuaris fent-los arribar missatges de correu electrònic que suposadament vénen del seu banc habitual o d'una altra entitat, per a què revelin contrasenyes d'accés a pàgines web i altres dades de caràcter més personal, com les bancaries. D'aquesta forma, els estafadors poden fer-se amb els diners dels afectats.

- Si el programa es penja, al reiniciar-lo es restaura a l'estat en el qual es trobava abans de penjar-se, amb les pàgines obertes tal i com el teníem. Això serà sense cap mena de dubte molt pràctic, doncs tots hem experimentat la frustració de tenir diverses pàgines obertes que hem perdut (i sense recordar la seva adreça) a causa d'una penjada del programa.

- Canvis en el comportament de les pestanyes. A partir d'ara el botó per tancar la pestanya no es troba només a la banda dreta de la barra que agrupa les pestanyes, si no a cadascuna d'elles, com en el navegador web Safari. Això ens permet que, estant en una pestanya, puguem tancar-ne una altra de diferent.

- Millora en la gestió d'extensions i temes, amb més seguretat i més facilitat per a trobar les extensions que busquem.

- Inclòs un plug-in per a gestionar i reordenar els motors de cerca disponibles a la caixa de text de la banda superior dreta de la finestra del navegador. Continuant amb els motors de recerca, Firefox 2.0 suportarà plug-ins per a usar el Sherlock del Mac OS X i OpenSearch.

- Suport per a client-side session i persistent storage, una funcionalitat similar a la que proporcionen les cookies i que permet guardar informació estructurada als ordinadors dels internautes.

- Per a la plataforma Windows, un nou instal·lador basat en Nullsoft Scriptable Install System (NSIS)

A partir d'ara, i comptant que el desenvolupament del projecte porta ja un cert retard (la beta 1 hauria d'haver estat acabada aquest passat juny), ens queda encara una segona beta i dues RC (Release Candidate) abans de l'alliberament definitiu de Firefox 2.0, que en un principi estava previst per a finals d'agost. El retard és possible que ens porti a mitjans/finals de setembre per a veure una nova versió de l'únic navegador que actualment pot fer-li ombra a l'Internet Explorer de la totpoderosa Microsoft (si és que Apple no es decideix a portar el seu Safari a Windows...).

Per a Firefox 3.0 encara és massa aviat per entrar en detalls, però de moment ja se sap que no podrà ser instal·lat sobre Windows 98, Me i NT 4, una decisió presa per la fundació Mozilla perquè Microsoft ha deixat d'oferir suport tècnic a aquests sistemes operatius.

Més informació:

Firefox 2.0 Beta 1 Candidate Now Available
http://tech.cybernetnews.com/2006/07/08/firefox-20-beta-1-candidate-now-available/

1 Comments:

At 17:44, Blogger Paco Rivière said...

Uau! Deu ni do!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home