dimarts, de juliol 11, 2006

Sophos recomana migrar a Mac per tal d'evitar l'amenaça dels virus

L'afirmació ha aconseguit un gran ressó mediàtic a la Xarxa en haver estat feta per una empresa de seguretat, que viu principalment dels productes antivirus.

La polèmica sobre quina plataforma és la més adequada i, per tant, s'ha de recomanar el seu ús, és gairebé tan antiga com la microinformàtica, i durant tot aquest període de temps molts són els particulars i empreses que s'han decantat per un o altre bàndol, principalment en la guerra Windows-Mac OS-Linux. Tot i això sembla que una opinió ha impactat fortament a la Xarxa durant aquesta setmana: la del fabricant britànic de solucions antivirus Sophos.

El dels virus i el malware en general ja era un dels arguments més emprats pels partidaris dels sistemes competidors del Windows, per ser aquest sistema operatiu el blanc del 99% dels patògens desenvolupats en el món. Tot i això, fins ara cap companyia d'antivirus s'havia posicionat en aquesta lluita.

Sophos tampoc ho ha fet obertament; al meu entendre, el seu posicionament és més aviat la importància que s'ha donat a una frase que constava en un dels seus darrers informes de seguretat que no pas una declaració oficial de l'empresa a favor del programari de la companyia de Cupertino: "El domini continuat de les amenaces basades en Windows ha urgit a Sophos a suggerir que molts usuaris domèstics han de considerar canviar als Apple Mac, per tal de protegir-se a ells mateixos de l'impacte del malware". De fet, podem reconèixer una part de veritat en la màxima que canviant de sistema operatiu des de Windows al què sigui, resolem la major part dels problemes de virus però també perdent els avantatges que ens proporciona el sistema operatiu de Microsoft.

L'actitud de Sophos és al menys xocant, doncs precisament l'empresa viu dels problemes de seguretat de la plataforma Windows, per la qual cosa el seu principal interès hauria de ser precisament que els usuaris ho siguin del sistema de Microsoft. Comença a entendre's el joc en el què podria voler entrar Sophos quan es sap que aquesta companyia va qualificar a Leap-A (un dels pocs patògens existents per a Mac OS X) com a una "amenaça real", malgrat que era molt difícil trobar aquest virus actiu "in the wild".

Sophos també disposa de productes antivirus per a Mac OS X, així com per a Linux i per a altres sistemes a més del Windows.

Més informació:

Sophos Security Report reveals Trojan domination in first half of 2006 - el documento de la polémica
http://www.sophos.com/pressoffice/news/articles/2006/07/securityreportmid2006.html