dijous, de juliol 13, 2006

Microsoft finalitza el suport per a Windows 98 i Me

Tots els usuaris que encara queden d'aquests sistemes operatius haurien de pensar en migrar a altres solucions, ja que corren el perill de quedar exposats a qualsevol vulnerabilitat que s'hi trobi, per greu que sigui.

La "mort" de Windows 98 i Me era -parodiant el títol d'una famosa novel·la- quelcom anunciat, i com a data tenia l'11 de juliol del 2006. Malgrat tot, no per més coneguda era menys temuda.

La finalització del cicle de vida de Windows 98 i Me comporta que Microsoft no desenvoluparà més pegats de seguretat ni solucionarà els bugs que puguin trobar-se en els esmentats sistemes operatius. Això significa que, en cas de ser trobat un forat de seguretat important, els usuaris no disposarien d'un pegat oficial per a tapar-lo, el que comportaria que les seves màquines estarien a la mercè de qualsevol atacant.

Aquest és un escenari probable per a alguns analistes, que han advertit del risc d'una pandèmia a nivell d'Internet, amb les màquines d'aquests usuaris esclavitzades per eines DDoS i amb la impossibilitat d'aconseguir un remei per alleujar la situació. Malgrat que aquest panorama és possible, el nombre cada dia minvant d'usuaris que continuen emprant els esmentats sistemes operatius ho fa poc probable.

Si bé Microsoft deixarà de produir nou material de suport per a Windows 98 i Me, el que existeix actualment continuarà estant a disposició dels internautes, per la qual cosa es podran descarregar els pegats existents fins avui i consultar els manuals en línia per a solucionar els dubtes que puguin sorgir. Tot i això, una trucada al servei tècnic de Microsoft no obtindrà resposta per a aquests ja vells productes.

Si bé podem dubtar que l'escenari "apocalíptic" abans descrit pugui arribar a donar-se amb tal contundència, tal i com s'estan posant les coses a Internet és molt recomandable que, almenys, l'usuari del Windows 98 i Me explori les possibles alternatives per mantenir-se actualitzat. I, per descomptat, cal no baixar la guàrdia mantenint-se protegit amb un antivirus correctament actualitzat i seguint els consells de seguretat bàsics.

Actualment els dos sistemes operatius discontinuats ja estaven en període estès de suport tècnic, el que vol dir que el seu cicle de vida natural ja havia acabat i ara es trobaven en una "pròrroga" d'aquest cicle.

Més informació:

End of support for Windows 98, Windows Me, and Windows XP Service Pack 1
http://www.microsoft.com/windows/support/endofsupport.mspx