divendres, de juliol 28, 2006

Debian 4.0 arribarà al desembre

El projecte Debian ha confirmat que la propera versió de la seva distribució Linux que portarà per número d'ordre el 4.0, s'alliberarà al desembre, i ja s'han donat a conèixer també alguns detalls del què aportarà de nou.

En una nota datada el 24 de juliol i que s'ha donat a conèixer al gran públic a través de la llista de noticies de Debian, aquesta entitat confirma que la versió 4.0 de la distribució més lliure de totes -el "nom de guerra" de la qual és Etch- serà publicada durant aquest vinent desembre, sense especificar el dia concret.

Al mateix temps, han transcendit alguns detalls tècnics d'aquesta propera versió:

- El nucli instal·lat per defecte serà el 2.6.17, que serà emprat en l'instal·lador i en totes les arquitectures. Tot i això, a l'octubre s'inclourà una altra versió més recent, que serà optativa durant la instal·lació.

- Serà la primera Debian a incloure oficialment suport per a l'arquitectura AMD64 juntament amb 10 arquitectures més. El llançament es produirà de forma simultània per a totes elles.

- Es substitueix el servidor gràfic XFree86 pel de X.org, un pas que han realitzat les principals distribucions d'ençà del canvi de llicència patit per XFree86 en el 2004, que va portar els analistes a diagnosticar incompatibilitats entre la nova llicència del servidor gràfic i la GPL.

- GCC 4.1

- Millores de seguretat en el gestor de paquets APT, que inclouen suport per a criptografia forta i signatures digitals per validar els paquets descarregats que han de ser instal·lats.

Festes d'eliminació de fallades

Abans de l'alliberament definitiu de Debian 4.0, es celebraran a diverses ciutats d'Europa una sèrie de festes en les quals els assistents podran tenir l'oportunitat de buscar les fallades existents a la distro. El motiu és tant trobar les fallades de seguretat i altres bugs abans del seu llançament, com promocionar aquesta distribució i donar a conèixer GNU/Linux d'una forma festiva.

Totes aquelles persones interessades en assistir a alguna de les festes d'eliminació de fallades ho podran fer en les dates següents i ciutats:

- De l'11 al 13 d'agost a Gütersloh (Alemanya)

- Del 8 al 10 de setembre a Viena (Àustria)

- Del 6 al 8 d'octubre a Dijon (França)

Per a més informació, així com per a totes aquelles persones que no puguin assistir però estiguin interessades en participar d'alguna forma, poden acudir a la xarxa de xat, al servidor irc.debian.org i al canal #debian-bugs .

Més informació:

Upcoming Release of Debian GNU/Linux 4.0
http://www.debian.org/News/2006/20060724