dijous, d’abril 06, 2006

Apple ofereix suport oficial per a poder instal·lar Windows en un Mac basat en Intel

En un moviment sense precedents que probablement s'orienta a augmentar les vendes de maquinari a costa de posar en perill el nombre d'usuaris del seu propi sistema operatiu, Apple ha alliberat el programari necessari per a instal·lar Windows XP en un Mac de nova generació.

El moviment de la companyia de Cupertino no té precedents, ja que fins ara, i tant en els primigenis Mac's basats en processadors Motorola 68xxx com en els basats en PowerPC, l'únic sistema operatiu que era possible instal·lar i executar a banda del Mac OS era Linux, i Apple no oferia més suport tècnic a aquest que algunes referències en la seva base de dades de coneixement (knowledge base).

Aquesta mateixa setmana la companyia de Steve Jobs ha alliberat un programa anomenat Boot Camp que permet i facilita la instal·lació de Windows XP al costat del Mac OS X en les seves màquines basades en procesadors Intel (iMac, MacBook Pro i Mac Mini), malgrat que fent encara necessària la presència d'aquest darrer sistema operatiu. De moment Boot Camp està disponible en fase beta, i es pot descarregar gratuïtament des de la web d'Apple amb un pes total de 83 MB. La versió definitiva serà inclosa en la futura versió de Mac OS X, la 10.5 coneguda amb el nom en clau de Leopard.

Els requeriments mínims per a la instal·lació de Boot Camp són:

- Mac OS X 10.4.6
- La darrera actualització de firmware, que pel que sembla facilita l'ús de Boot Camp
- 10 GB. lliures en disc dur
- El disc d'instal·lació de Windows

Una jugada clau

Amb aquesta inesperada jugada probablement Apple vulgui situar-se entre els primers venedors de maquinari per a PCs. Fins ara el mercat de la companyia de la poma estava restringit als usuaris del seu propi sistema operatiu, Mac OS X. Amb aquesta iniciativa, els nous Mac's podran executar també Windows (i possiblement Linux, malgrat que a la plana web de Boot Camp no s'en fa menció d'això) i per tant Apple podrà vendre maquinari competint de tu a tu amb els altres fabricants de PCs.

Tot i això, la competència no es donarà en el preu, ja que la companyia de Cupertino continuarà de moment amb els seus alts preus (en comparació amb els fabricants de PCs) i incloent el seu propi sistema operatiu en les seves màquines, el que naturalment encareix el producte final. La competència real es donarà en el terreny del rendiment.

Diverses anàlisis realitzades demostren que les màquines d'Apple són de les més ràpides executant Windows, per tant és probable que la companyia de Steve Jobs usi això com a ganxo publicitari per atreure a nous compradors dels seus ordinadors, malgrat que aquests només els vulguin per treballar amb Windows.

Cal esperar també tot un moviment a les botigues, sobretot a les especialitzades en Apple, que normalment complementen la seva àrea de negoci amb vendes i serveis per a PCs, donat com en són de reduïdes les comunitats d'usuaris de Mac en alguns llocs.

Malgrat tot, aquesta jugada té un risc que Apple sembla estar disposada a assumir: si molts usuaris deixen de banda el Mac OS X (tot i que el tinguin instal·lat al seu ordinador) per a treballar amb Windows, ¿no existeix el perill real d'un retrocés en la base d'usuaris del Unix d'Apple que pugui comprometre fins i tot el seu futur? La resposta a aquesta pregunta és, a dia d'avui, negativa, però el futur en el món de la informàtica és difícil d'entreveure, i podria passar qualsevol cosa...

Aquest moviment també podria acabar significant una certa desnaturalització (encara que no completa) de la filosofia d'Apple de treballar únicament amb el seu maquinari i el seu programari íntimament lligats, tal com al senyor Jobs li agrada.

I el proper pas quin serà? Potser facilitar les eines necessàries per a treballar de forma oficial amb el Mac OS X instal·lat en un PC normal i corrent? Es veu que fins ara, aquest pas és possible, tan sols que no té suport oficial d'Apple i està, a més, perseguit per la llei disponibilitzar a Internet les eines necessàries per aconseguir-ho.

Més informació:

Apple - Boot Camp
http://www.apple.com/macosx/bootcamp/