divendres, de març 31, 2006

Microsoft desmenteix que la major part del codi font de Windows Vista hagi de ser reescrit

La companyia de Redmond no ha trigat ni 24 hores a respondre a un rotatiu en línia australià que es feia ressó dels insistents rumors que circulen per la Xarxa i que apunten a què la major part del codi del futur Windows Vista presenta tals problemes que estan obligant a Microsoft a reescriure'l.

La publicació australiana en línia Smarthouse citava a fonts internes de Microsoft sense donar a conèixer el seu nom i afirmant que, segons les declaracions d'aquestes, fins a un 60% del codi font del futur Windows Vista no seria finalment utilitzable en el producte final a causa de problemes diversos i, per tant, ha de tornar a ser reescrit.

El suposat problema afectaria especialment a l'apartat Media Center del futur sistema operatiu, per al qual s'haurien desviat programadors que treballaven fins ara a la divisió Xbox de la companyia de Redmond.

El foc que es va encendre amb aquests rumors s'ha vist alimentat per la reorganització que Microsoft va portar a terme en la seva divisió de desenvolupament de Windows, incloent-hi un nou vicepresident, Steve Sinofsk, procedent de la divisió Office i que té fama de complir els terminis marcats per al llançament d'un producte.

Seguint amb la informació proporcionada per Smarthouse, el retard en Windows Vista també hauria afectat directament a la segona versió de la plataforma Viiv d'Intel, que el fabricant californià hauria endarrerit per a fer coincidir la seva sortida al mercat amb la del nou sistema operatiu de Microsoft.

¿Podria ser que Microsoft hagués anunciat el 'roadmap' per a Windows Vista abans de tenir el sistema operatiu a punt per a la seva finalització, en una maniobra que podríem considerar un 'farol'? El món de la informàtica no ens té desacostumats a aquesta mena de maniobres -i fins i tot pitjors- però hem de tenir en compte la sèrie de versions beta que s'han alliberat fins avui, i que constitueixen una prova palpable que, com a mínim, el sistema operatiu existeix i és -valgui la redundància- operatiu. Si part del seu codi es pot reescriure per tal de ser millorat a temps per al llançament o s'ha de reescriure perquè falla, això és una altra història i molt difícil de comprovar des de fora de l'equip de desenvolupament i de l'empresa.

Microsoft ha respost a aquestes declaracions no de forma oficial, si no a través de diferents publicacions en línia, admetent la reorganització de la divisió Windows (que ja va publicar al seu lloc web de forma oficial), però afirmant que aquesta es produeix mirant al futur i no al present per a optimitzar la forma de treballar i oferir un millor servei als seus clients.

La reorganització de diferents divisions dins de Microsoft té molt sentit si un pensa en la nova família de serveis Live de la companyia, més integrats en el sistema operatiu que els seus antecessors corresponents a la divisió MSN, pel que és lògic que per a millorar la intercomunicació i col·laboració entre departaments, s'estiguin canviant coses.

Una altra resposta que es dóna a l'article de Smartphone és que si es dóna el fet d'haver de reescriure fins al 60% del codi font del nou sistema operatiu, el retard en la seva sortida al mercat no serà de dos mesos (previst inicialment per al novembre del 2006, data endarrerida a gener del 2007), si no de molt més temps, ja que s'han de fer proves exhaustives del nou codi.

Fonts internes de Microsoft han declarat a rotatius com BetaNews que el codi font de Windows Vista està ja ultimat i només necessita petits retocs.

Més informació:

Article original de Smarthouse
http://www.smarthouse.com.au/Computing/PlatformsArticle=/Computing/Platforms/R7G5G6U4
Article de resposta a Arstechnica
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060324-6453.html


Article a BetaNews
http://www.betanews.com/article/Microsoft_No_Vista_Code_Changes/1143232877