dimecres, de març 22, 2006

Mandriva llança distribució Live de Linux instal·lable des del mateix CD

Permet provar Linux sense haver d'instal·lar en disc dur, i instal·lar-lo directament i des del mateix CD si ens agrada.

L'habitual fins ara en les grans distribucions com Ubuntu o SuSE és diferenciar d'una banda el o els CDS d'instal·lació de la distro, i per un altre un Live CD demostratiu de les seves capacitats. A diferència d'aquestes, existeixen algunes poques distribucions que uneixen en el mateix CD les funcionalitats de la versió Live i la d'instal·lació.

Una de les últimes en apuntar-se a aquest carro ha estat Mandriva, que amb la seva nova Mandriva One 2006.0 llançada recentment permet provar primer i, si interessa, instal·lar després des del mateix CD. La instal·lació es realitza d'una forma molt simple des de l'assistent inclòs al qual s'hi accedeix des d'una icona situada a l'escriptori.

Una funcionalitat que pot ser certament apreciada és que els fitxers creats durant l'execució live de la distro són copiats a disc dur si l'usuari decideix instal·lar. D'aquesta forma, per exemple, un document creat amb OpenOffice serà transferit al disc dur i degudament desat en el nostre compte d'usuari.

Al costat d'aquesta nova versió, la companyia fabricant ha anunciat la propera disponibilitat d'un repositori d'aplicacions per als seus usuaris similar al CNR de Linspire i que permetrà la instal·lació de programari mitjançant un sol clic de ratolí, quelcom que s'està posant molt de moda últimament entre les distribucions Linux comercials orientades a l'usuari final. Aquest servei, basat en la Web, rebrà el nom de Mandriva Kiosk. L'esmentat servei serà de pagament per subscripció.

Mandriva One 2006.0 està disponible de moment només per als membres del Club Mandriva, però més endavant serà alliberada per a la seva descàrrega i ús gratuïts per part de qualsevol internauta. En total, hi ha quatre versions d'aquesta distro, localitzades en els idiomes d'altres tantes regions: Amèrica i Europa Occidental, Europa Central, Europa de l'est i Àsia/Àfrica, cobrint un total de 70 llengües.

Més informació:

Nota de premsa anunciant el llançament
http://wwwnew.mandriva.com/company/press/pr/mandriva_pioneers_new_linux_distribution_systems

Mandriva One
http://wwwnew.mandriva.com/community/mandrivaone