dilluns, de març 13, 2006

Reforma de la llei de propietat intel·lectual introdueix nous cànons

Els reproductors de MP3 es veuran gravats amb el cànon per dret de còpia privada, i la SGAE aconsegueix carta blanca per a en el futur incloure altres dispositius electrònics com discos durs o consoles de videojocs.

Era una exigència per part de molts, ja fossin defensors acèrrims del sistema de propietat intel·lectual, o bé l'ataquessin: la reforma de l'anterior llei de propietat intel·lectual aprovada el 1996. Per motius ben diferents, tots dos "bàndols" volien modificacions, però qui sembla que quedarà més content és el dels defensors de la propietat intel·lectual tal i com la coneixem.

Els MP3, els primers afectats

Una de les conseqüències més importants de la nova regulació del cànon és que es gravarà als suports informàtics que permetin la còpia de música, com els populars reproductors MP3. Això redundarà en un augment del preu que els fabricants han arribat a quantificar en un 20% del total. Naturalment això molesta als fabricants, doncs probablement veuran amb l'augment del preu com disminueixen les seves vendes.

També s'obre la porta per a què en un futur proper la SGAE estengui el cànon a altres tipus de dispositius, com les videoconsoles portàtils, aparells que ja estan incloent discos durs i altres dispositius que permeten la gravació de dades de forma interna.

Les tarifes definitives que pagaran els fabricants hauran de ser negociades entre aquests i les entitats de gestió de drets, però des del moment de l'aprovació de la llei i fins que quedin fixades, el govern les dictarà.

Es permetran els sistemes anti-còpia

Amb l'antiga legislació els sistemes de protecció de drets digitals (DRM per les seves sigles en anglès) que impedien la còpia d'un determinat mitjà com per exemple un CD quedaven en un estat d'"alegalitat", ja que existia el dret a la realització de còpia per part del comprador per al seu ús privat.

Amb la nova legislació s'introdueix el dret per als fabricants d'incloure en els seus productes sistemes anti-còpia que limitin o fins i tot impedeixin la realització de qualsevol mena de còpia del mitjà, fins i tot si és per a ús privat.

Àmplies crítiques a la Internet espanyola

Des de les diferents associacions de consumidors, empreses afectades per les noves mesures i usuaris en general, ja s'han realitzat notables mostres de rebuig públic. Les principals s'han fet a la web, mitjançant articles en fòrums públics, i des de l'Associació d'Internautes, motor i aglutinant de les protestes anti-cànon.

La reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual era esperada per aquests grups però en sentit contrari, per a l'eradicació del cànon en qualsevol suport físic de còpies.

El principal argument per a l'eliminació del cànon que esgrimeixen els esmentats col·lectius és el fet que s'està criminalitzant a tota la societat pel delicte comès per uns pocs (el pirateig), mentre que des de la SGAE i associacions properes s'argumenta que el cànon no es deu al pirateig, si no al dret per realitzar còpies per a ús privat. Tot i això, el cànon es paga d'igual forma independentment de les dades que són gravades en el suport. Per exemple, una distribució GNU/Linux -no subjecta a cap mena de propietat intel·lectual- paga igualment el cànon en el seu suport, tal i com ho fan els CDs destinats a la còpia de música.

El text íntegre de la nova llei en format PDF es pot trobar a

http://www.congreso.es/public_oficiales/L8/CONG/BOCG/A/A_044-13.PDF