dimarts, de març 14, 2006

Projecte Origami: arriba un nou concepte de dispositiu electrònic

Microsoft ha revelat en el CeBIT de Hannover un nou concepte de dispositiu portàtil, a mig camí entre un TabletPC i una PDA.

Des de fa unes quantes setmanes -i coincidint amb el descobriment del registre del domini origamiproject.com per part de Microsoft- s'especulava a Internet sobre un nou dispositiu de maquinari que Microsoft havia de presentar, amb un format que el situava a mig camí entre un TabletPC i una PDA. Finalment ha estat el CeBIT de Hannover, una de les fires tecnològiques més importants del món, el marc seleccionat per la companyia de Redmond per donar a conèixer el seu nou nadó al món.

Origami ha estat tota una sorpresa per a la comunitat informàtica, doncs encara que no sigui un dispositiu molt innovador, ha mancat de la campanya mediàtica que acostuma a precedir a un llançament d'aquest tipus, i més si es tracta d'un producte relacionat amb Microsoft. Per la resta, Origami no presenta una tecnologíá radicalment innovadora, si no que més aviat es tracta d'un nou concepte de maquinari, de la reducció de mida d'un de ja existent (el Tablet PC) o de l'ampliació de funcions i potència d'un altre (la PDA).

El nom tècnic dels dispositius Origami és Ultra-Mobile Personal Computers (UMPC, Ordinador Personal Ultra Mòbil), i la denominació esmentada es refereix a un ordinador lleuger i de petites dimensions, però amb tota la funcionalitat d'un ordinador de sobretaula amb Windows. Per a l'entrada de dades, l'usuari d'un UMPC ha de poder escollir entre la pantalla tàctil amb funcions ampliades (sembla que es deixa de banda el sistema electro-magnètic emprat en els Tablet PCs), un teclat extern no més gran que la màquina en si, o fins i tot emprar un teclat integrat en el sistema a través de la pantalla tàctil.

Segons les especificacions de Microsoft, un dispositiu que vulgui anomenar-se UMPC haurà de pesar com a màxim 900 grams, disposar d'una pantalla de 7", bateria amb una durada de 2 hores i mitja com a mínim, i disc dur amb capacitat entre els 30 i els 60 GB. Com a sistema operatiu, la primera generació de UMPCs corre amb Windows XP Tablet PC Edition 2005, però les següents ho faran ja amb Windows Vista.

Els primers dispositius UMPC presentats oficialment han estat els de les companyies Samsung i Asus.

L'orientació d'aquest tipus de dispositius és eminentment domèstica, malgrat que la comunitat empresarial també en podrà treure partit d'aquest nou maquinari. Els que estiguin ansiosos per adquirir una d'aquestes màquines estan de sort, doncs segons Microsoft no hauran d'esperar molt ni tampoc realitzar una gran despesa: sortiran al mercat durant el segon quart del 2006, i el seu preu variarà entre els 500 i 1.000 Dòlars.

Per als desenvolupadors d'aplicacions, Microsoft no preveu grans dificultats en la migració de programari a aquesta nova plataforma, ja que a en executar-se sobre Windows XP, com a màxim caldrà comprovar si es veuen correctament en una pantalla més petita i si accepten bé el mètode d'entrada d'escriptura manual o el teclat virtual. Per a aquests, la companyia de Redmond ja ha disponibilitzat una sèrie d'eines que es poden trobar a

Mobile PC and Tablet PC Developer Center
http://msdn.microsoft.com/mobility/tabletpc/default.aspx

Més informació:

Ultra-Mobile PC - Go Everywhere. Do Everything.
http://www.microsoft.com/windowsxp/umpc/default.mspx