dimarts, de març 14, 2006

Ubuntu prepara nova versió amb millores per a la usabilitat

El projecte impulsat per Mark Shuttleworth intenta fer-se cada cop més fàcil d'usar per part dels usuaris finals.

El projecte Ubuntu, format per voluntaris interessats en la construcció d'una distribució Linux basada en Debian però simplificada per a la seva instal·lació i ús per part de persones sense molts coneixements d'informàtica, ha alliberat una nova versió prèvia de Dapper Drake, nom en codi amb el qual es coneix a Ubuntu 6.04, la propera versió de la seva distribució. Paral·lelament, ha estat publicat a la web d'Ubuntu un informe que ens dóna a conèixer les millores més importants que presentarà l'esmentada nova versió.

Millorat el procés d'instal·lació

L'instal·lador d'Ubuntu es basa en el de Debian, en mode texte però més simplificat que el de la famosa distribució. A partir d'ara, i abans d'entrar a l'instal·lador, quan arrenquem des del CD Ubuntu ens presentarà un menú en mode gràfic amb una sèrie d'opcions:
  • Instal·lar al disc dur
  • Instal·lar en mode OEM (molt útil per als fabricants i ensambladors de PCS)
  • Instal·lar en servidor (no instal·larà l'entorn gràfic)
  • Revisar el CD cercant-hi defectes
  • Rescatar un sistema amb problemes
  • Test de memòria
  • Arrencar des del disc dur
Tant en el CD d'instal·lació com en el Live CD de demostració de les possibilitats del sistema s'hi ha inclòs una nova opció d'ús de les tecnologies d'ajuda als discapacitats, que fan més fàcil l'ús de l'ordinador.

En apagar la màquina, també veurem una pantalla de shutdown en mode gràfic.

Millores en la interfície d'usuari

Amb aquesta nova versió s'hi inclou un nou tema per a Gnome, Ubuntulooks, basat en Clearlooks amb algunes millores en els elements gràfics (botons, selectors, barres de progrés o barres de desplaçament). El color marró típic d'Ubuntu contínua dominant a Ubuntulooks. Un nou conjunt d'icones més vistoses ha estat afegit.

La versió de Gnome inclosa -Gnome és l'escriptori gràfic d'Ubuntu, malgrat que existeix el projecte Kubuntu en el qual es substitueix aquest per KDE- és la darrera, la 2.14 .

Millores en la funcionalitat

Per tal de facilitar la instal·lació/desinstal·lació d'aplicacions, s'ha millorat l'applet dedicat a aquesta tasca, que ara s'assembla una mica més al del Windows, essent fins i tot més complet que aquest.

Per a la instal·lació de paquets, disposem d'una nova eina, gdebi, que actua com a un front-end per a la línia de comandes. Ens permet resoldre satisfactòriament les dependències per a un paquet que vulguem instal·lar.

Altres millores menors incloses en Dapper Drake Flight 5
  • Nou menú d'ajuda.
  • Nova plana d'inici en el navegador web, amb més informació sobre Ubuntu i més indicacions d'on buscar ajuda.
  • Incloses en el Live CD aplicacions per a Windows com Firefox, Abiword, Gaim, The GIMP o Thunderbird.
  • OpenOffice.org 2.0.2, la darrera versió disponible del paquet ofimàtic lliure.
Ja es pot descarregar la nova versió beta des de

Ubuntu Dapper Flight 5
http://www.ubuntu.com/testing/flight5