dilluns, de març 20, 2006

S'ha aconseguit ja executar Windows en un nou Mac amb processador http://www.blogger.com/img/gl.link.gifIntel?http://www.blogger.com/img/gl.link.gif

Captures de pantalla del sistema operatiu de Microsoft corrent en els nous ordinadors d'Apple, guies publicades a Internet de com fer-ho possible...

D'ençà que Apple va anunciar el canvi de xips de les seves màquines des de l'arquitectura PowerPC a la d'Intel, una de les obsessions de part de la comunitat hacker ha estat poder executar el Mac OS X en maquinari de PC genèric (cosa que ja s'ha aconseguit), però també poder executar Windows en els nous Macs. Això últim s'ha aconseguit recentment, i a Internet es va arribar a convocar un concurs per veure qui ho aconseguia primer.

El lloc web OnMac.net reuneix els recursos necessaris per a realitzar aquest petit prodigi de la informàtica actual, com per exemple un complet FAQ (Frequently Asked Questions) en el qual s'explica el què es pot fer i el que no es pot amb Windows instal·lat en un dels nous Macs, document que es pot trobar a

FAQ - OnMac.net Wiki
http://wiki.onmac.net/index.php/FAQ

Per poder instal·lar Windows XP en el nostre nou i flamant Mac, necessitarem un CD d'instal·lació especialment construït, que pugui "enganyar" al nou sistema EFI que en els Macs basats en Intel actua com la BIOS d'un PC, però per al qual Windows XP no disposa de suport (i fins i tot s'afirma que no en disposarà el futur Windows Vista). Aquest és un punt essencial, doncs si no podem aconseguir que d'alguna forma el XP es "salti" l'EFI, ens serà impossible instal·lar-lo, i encara menys arrancar-lo.

Novament OnMac.net surt al pas per a ajudar-nos, disponibilitzant un bootloader (programa que ens permet arrencar des d'un determinat dispositiu o seleccionar quin sistema operatiu volem carregar) per a lliure descàrrega que podem usar per a això.

A més d'explicar les possibilitats que tenim amb Windows instal·lat en el nostre Mac i de disponibilitzar les eines per tal de fer-ho possible, OnMac.net també ens indica detalladament les passes que haurem de seguir, de forma que qualsevol persona interessada i que sigui posseïdora d'un dels nous Macs basats en Intel (condició indispensable, doncs Windows no ofereix absolutament cap mena de suport per a l'arquitectura PowerPC) pot arribar a instal·lar-lo sense problemes.

Tota aquesta quantitat de documentació procedeix dels nombrosos hackers que ja des d'abans que fossin presentats en societat els primers Mac basats en Intel, van realitzar els seus experiments sobre les màquines de prova proporcionades per Apple. Fins i tot es va arribar a convocar un concurs, teòricament ja guanyat, però del qual -i en el moment de redactar aquest article- han desaparegut els detalls d'Internet i la seva plana web. L'esmentat concurs tenia com a premi una generosa dotació econòmica.

Fa unes quantes setmanes va saltar la notícia que s'havia aconseguit instal·lar Windows en un dels nous portàtils MacBook Pro, però aquesta informació no ha pogut ser contrastada amb fotografies, captures de pantalla o documentació de suport suficient. De qualsevol manera, si és possible instal·lar Windows en un Mac de sobretaula, és gairebé segur que també es pot fer en un portàtil.

Més informació:

Fotografies de Windows arrencant en un iMac
http://www.flickr.com/photos/32436196@N00

Fòrum de debat sobre Windows en màquines Apple
http://forum.onmac.net/showthread.php?t=1

Boot Windows XP on an Intel Duo Core Mac and Make Money
http://www.onmac.net/