dilluns, de març 13, 2006

Web 2.0: L'alba d'una nova era a Internet?

L'entorn de la Web ha evolucionat tant que ja podem parlar d'una nova versió?

La nova web és més interactiva i més útil que abans; fa deu anys amb prou feines podíem visitar planes que només ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat que llavors era el súmmum de la tecnologia a la World Wide Web. Ha plogut molt des d'aleshores.

Després va venir el Flash i l'HTML dinàmic, els sistemes que permeten gestionar el correu electrònic a través de la web (webmail) i les aplicacions més interactives que empren els applets Java o controls ActiveX. Des d'aleshores la paraula "interactiu" ha estat com el Sant Greal per als programadors Web.

I el nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet tan alt que són molts els que ja parlen d'un renaixement d'aquesta eina, una nova època batejada com a Web 2.0 .

Sun Microsystems va veure fa temps un futur en el qual els usuaris no dependrien d'una màquina en concret, del "seu "ordinador, si no que podrien usar qualsevol màquina ja que tots els seus documents i recursos residirien a la Xarxa. Actualment estem començant a entreveure el llindar d'aquesta era vaticinada per Sun gràcies a serveis com Gmail i Google Talk, ara unificats en un sol producte que ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes des de qualsevol ordinador a qualsevol lloc del món.

Aquesta màgia és possible sobretot gràcies a AJAX (Asynchronous Javascript And XML), una tècnica de programació per a desenvolupar aplicacions web interactives que combina elements prèviament existents com l'HTML, els fulls d'estil CSS, l'XHTML (Extensible HyperText Markup Language) o Javascript entre d'altres.

Un model d'explotació comercial encara per definir

Les principals empreses del sector ja han començat a interessar-se per aquest model d'informàtica. Les vendes de maquinari probablement no disminuiran, doncs cadascun de nosaltres continuarà necessitant i, per tant, adquirint algun ordinador. Pot ser fins i tot que augmentin les vendes de màquines degut a la demanda de locals públics com bars i hotels, que d'aquesta forma podrien oferir un servei complementari al deixar que els seus clients accedeixin al seu escriptori particular via Internet. La seguretat jugarà un paper molt important, doncs accediríeu a tots els documents de la vostra empresa des d'una terminal situada en un local del qual no en coneixeu els propietaris i no sap si poden estar monitoritzant les vostres activitats?

I els serveis? quina forma de comercialització tindran? Es pot optar per un model de pagament per subscripció, en el qual l'usuari paga una quota mensual/anual per poder usar el servei, un model gratuït finançat per publicitat (com en els serveis més populars existents actualment a la Xarxa), o bé serveis 100% gratuïts, que segurament n'hi haurà com n'hi ha actualment, creats i recolzats per empreses, associacions i fins i tot particulars.

Cada vegada que empreu un servei de correu web com Hotmail o Yahoo! Mail o un sistema de missatgeria instantània via web com MSN Webmessenger o la versió d'ICQ via web, estareu entrant en el futur immediat d'Internet: la Web 2.0 .

Més informació:

Per a saber més sobre AJAX
http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28programming%29