dijous, de març 16, 2006

ICANN i VeriSign arriben a un polèmic acord sobre el domini .com

Registradors de dominis com Network Solution o GoDaddy.com ja han protestat per un acord que permet a la companyia VeriSign augmentar els preus dels dominios .com un 7% en quatre dels propers sis anys.

VeriSign és la companyia designada per l'ICANN per a gestionar els dominis .com y .net, a més de mantenir altres infraestructures com dos dels tretze servidors de noms centrals de la Xarxa de xarxes. Per la seva part, l'ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) és l'organització sense ànim de lucre encarregada d'administrar les adreces IP i els noms de domini de la Xarxa. La relació contractual entre l'entitat i l'empresa ve d'anys enrere, i permet a VeriSign mantenir una mena de monopoli sobre el domini més popular i demanat d'Internet, el .com, de forma que cada empresa que ven dominis ha de pagar uns sis dòlars a VeriSign en el moment de contractar un punt com.

Des de feia algun temps, les dues companyies estaven negociant la renovació del contracte que les uneix, renovació que finalment es va fer pública a principis d'aquest mes, i per la qual VeriSign podrà augmentar el preu dels dominis .com un 7% anual però només en quatre dels sis propers anys. VeriSign havia sol·licitat poder aplicar l 'increment anualment, de forma que cada any els preus dels dominis pugessin un 7% respecte a l'any anterior (una mena d'interès compost). Finalment la companyia haurà de congelar els preus durant dos dels propers sis anys, aplicant l'augment del 7% els restants quatre anys.

L'acord, que encara ha de ser ratificat pel Departament de Comerç del govern dels Estats Units, ha provocat les queixes de les principals empreses que venen dominis, entre les quals es troben Network Solutions i GoDaddy.com, que al·leguen que VeriSign només hauria d'aplicar l'augment de preu si pot demostrar que els seus costos de gestió també han pujat. En el cas de GoDaddy, ja ha estat enviada una petició al Departament de Comerç nord-americà sol·licitant el bloqueig de l'acord signat entre l'ICANN i VeriSign.

Una altra part de l'acord que es discuteix és que, un cop finalitzat el contracte actual en el 2012, VeriSign tindrà drets de renovació de forma prioritària a altres empreses, el que és considerat per GoDaddy.com, Network Solution i altres com a inacceptable. Per la seva banda, VeriSign es lamenta de què els registradors de dominis posin els seus interessos particulars per damunt de la facilitat de gestió i la seguretat a Internet.

Més informació:

Nota de premsa de l'ICANN anunciant l'acord
http://www.icann.org/announcements/announcement-28feb06.htm

Article de Bob Parsons (CEO de GoDaddy.com) sobre l'acord ICANN-VeriSign
http://www.bobparsons.com/ICANNletsusdown.html