dilluns, de març 13, 2006

Fonts no confirmades indiquen que Windhttp://www.blogger.com/img/gl.link.gifows Vista no suportarà EFI

La decisió de Microsoft endarreriria almenys una generació l'entrada en servei en el món PC de la successora de la BIOS.

Segons la publicació en línia apc, Windows Vista -la vinent generació de la família de sistemes operatius Windows de Microsoft- no suportarà el nou estàndard EFI creat per Intel per a substituir les tradicionals BIOS a la propera generació de PCS, i que ja s'està emprant, per exemple, en els nous Macintosh d'Apple basats en els processadors del fabricant californià. Almenys no a la primera generació de Vista, segons la seva font, però si és possible que això passi amb el llançament de Longhorn Server -com el nom indica, la seva versió servidora- més endavant.

EFI (Extensible Firmware Interface) defineix una nova forma de relació entre el firmware de la plataforma maquinari i el sistema operatiu que corre sobre aquesta, realitzant les funcions d'"intèrpret" entre els dos components. Originalment creada per a l'arquitectura IA-64 d'Intel, des d'aleshores ha estat afegida a nombrosos xipsets de la companyia californiana.

Les declaracions esmentades per apc han estat realitzades per Andrew Ritz, Cap de Desenvolupament de Microsoft, i el marc escollit no hauria pogut ser més "políticament incorrecte": l'Intel Developer Forum que s'està celebrant aquests dies a San Francisco (Califòrnia, Estats Units).

Per a Intel això suposa un important contratemps, doncs es veu la seva voluntat d'introduir l'EFI com a un estàndard tan estès entre els fabricants d'ordinadors com ho ha estat fins ara la BIOS, que malgrat els seus 20 anys d'antiguitat continua desenvolupant el seu paper (malgrat que per a alguns amb mancances que soluciona l'EFI).

La notícia també és dolenta per als posseïdors d'un nou Mac basat en processador Intel, doncs les esperances de poder executar Windows Vista juntament amb Mac OS X a la mateixa màquina es veuen -de moment- truncades. Caldrà esperar que algun hacker faci un invent per a poder arrencar Vista a les màquines esmentades.

Per al futur, Ritz preveu un Service Pack per a Windows Vista que introdueixi el suport per a EFI, però sense data concreta d'alliberament.

Els comentaris de Ritz no han pogut ser contrastats a la web de Microsoft amb alguna nota de premsa o declaració oficial sobre el tema, però tenint en compte la seriositat de l'acte en el què es van fer i la seva transcendència, poden ser tinguts com a molt fiables.

Més informació:

apcmag.com: Microsoft bombshell: no EFI support for Vista
http://apcmag.com/apc/v3.nsf/0/E666E4A0A303D9AACA25712C008166C4

Pàgina d'Intel dedicada a l'EFI
http://www.intel.com/technology/efi/