dimecres, de març 08, 2006

Iniciativa permet construir la distribució de GNU/Linux a mida per pocs diners

Funciona a través de la web i dóna com a resultat una imatge .ISO amb tot el sistema preconfigurat que es pot adquirir per un preu mòdic.

Una de les coses que caracteritzen a Linux és la seva modularitat. A diferència d'altres sistemes operatius i a semblança del Unix, podem crear una distribució de GNU/Linux prenent com a base el kernel i afegint-li després només els programes que necessitem. Per exemple, si el nostre ordinador farà de servidor web, el més probable és que no necessitem cap mena d'interfície gràfica per a usar-lo, pel que en podrem prescindir.

Tot i això, a vegades es fa difícil trobar la distribució Linux que encaixi perfectament amb les nostres necessitats, així que... perquè no crear la nostra pròpia a mida? Probablement això és el mateix que van pensar els nois d'EuroNode.

L'eina que van construir per cobrir aquesta necessitat de poder crear distribucions a mida, funciona a través d'Internet, pel que podem fer-la servir en qualsevol moment i des de qualsevol lloc del món. Abans, per a això, només ens haurem de registrar, procés que és gratuït i per al qual haurem de facilitar un nom, una adreça de correu electrònic i inventar una contrasenya, amb el que ja haurem creat un compte d'usuari. El producte de l'ús d'aquesta eina es podrà adquirir amb posterioritat, amb un preu que variarà en funció del que s'hagi afegit a la comanda.

Un cop identificats al sistema, passarem a usar l'assistent de creació de distribucions. El primer pas de l'assistent ens pregunta per la nostra empresa i la descripció del servidor, doncs l'esmentada eina està enfocada a crear distribucions de servidor. El segon pas consisteix a establir una sèrie de paràmetres més tècnics, com l'adreça IP en la qual residirà el servidor, amb la màscara de xarxa i els DNS's, el nom del compte d'administrador, en quin canal estan situats els discos durs, i algunes eines opcionals de sistemes Unix com les eines de desenvolupament (GCC, Perl o Python) o les de backup. L'apartat dels serveis que funcionaran sobre la nostra distribució és important, ja que malgrat el rol que desenvolupi el servidor, aquí podem escollir eines complementàries amb un rol diferent.

Les següents passes ens permeten configurar els serveis que hem seleccionat i que s'executaran al servidor.

Finalment, arribarem a la pantalla que ens permet pagar la distribució que acabem de configurar, per rebre-la a posteriori descarregant-la des del lloc web en format ISO i preparada per a "cremar" amb la nostra gravadora de CD's o DVD's.

L'avantatge d'aquest sistema és clar: en quant tinguem el CD és instal·lar de forma desatesa, i ja tindrem el nostre servidor en funcionament, solucionant el que per a molts és un dels passos més difícils de Linux -encara que cada cop són menys els que opinen així-: la instal·lació.

La distribució creada a mida es basa en Debian, una de les distros més prestigioses de Linux.

Més informació:

euronode.com : Build your Linux on demand !
https://euronode.com/