dijous, de març 02, 2006

Google presenta sistema per a crear planes web

Google Page Creator es troba encara en fase de desenvolupament i disponible només per als posseïdors d'un compte de Gmail.

Amb l'objectiu de facilitar la publicació de planes web a l'usuari final que no té coneixements d'HTML ni altres llenguatges, Google ha creat el servei Google Page Creator, que de moment es troba encara en fase experimental al Google Labs, l'incubadora de projectes de la companyia del cercador.

Amb l'usuari final en ment, Page Creator intenta ser una eina senzilla d'emprar, constant d'una interfície visual -molt semblant en tot a la que tenim al Gmail- que disposa els controls que ens permeten donar format al text a la banda esquerra de la finestra, i una sèrie de plantilles o assistents que ens ajudaran a donar una aparença al nostre site. Per a això, proporciona un espai de 100 Mb. en disc i una URL (adreça d'una plana web a la Xarxa) que, al nom de compte escollit per l'usuari, li afegeix el domini googlepages.com .

El contingut que es pot construir i editar amb aquesta nova eina és estàtic, no existint suport per incloure a la nostra plana continguts dinàmics o que permetin, per exemple, crear una botiga en línia.

Tècnicament, Page Creator empra el llenguatge de programació que està fent furor a la Xarxa durant aquests darrers mesos, i que permet donar una interactivitat total a les nostres planes: AJAX (Asynchronous Javascript And XML), que al seu torn empra una combinació de tecnologies com HTML, CSS, o Javascript, i que ens permet realitzar canvis a la plana web que tenim al nostre navegador sense necessitat de recarregar-la des del servidor. Google ja ha usat anteriorment aquesta tecnologia, concretament en la integració del seu client de missatgeria instantània Talk en el servei Gmail.

Un dels principals avantatges de Page Creator és que el lloc web es construeix totalment des d'un navegador web, per la qual cosa es converteix en l'eina multiplataforma per excel·lència, igualant en aquest punt als weblogs i gestors de continguts. La nostra plana pot ser així actualitzada no només des de qualsevol navegador, si no que residint tot el sistema de gestió, creació i actualització a Internet, podem actualitzar-la des de qualsevol lloc del món, fins i tot estant de vacances.

Arribats a aquest punt, un es pot preguntar quina diferència hi ha entre un weblog fet amb Blogger (eina també propietat de Google) i una plana feta amb Page Creator; la resposta és simple: Mentre que les Googlepages (i per extensió, Page Creator) estan orientades a l'usuari que vol construir la seva plana web estàtica i sense una actualització freqüent, Blogger es dirigeix a aquelles persones que vulguin actualitzar la seva plana sovint amb nous continguts.

El nou producte de Google ha aconseguit un èxit instantani. En el primer moment en què vaig intentar donar d'alta un espai per a provar el sistema, aquest em va retornar un missatge avisant-me que degut a l'excessiva demanda, en aquell dia no podien atendre la meva petició, així que em posaven a la cua d'espera i ja m'avisarien quan em pogués donar d'alta. El problema és que la situació ha continuat així des d'aleshores...

Més informació:

Google Page Creator
http://pages.google.com