dimecres, de desembre 07, 2005

Sun Microsystems reafirma el seu compromís amb el programari lliure

La multinacional nord-americana confirma que alliberarà el codi font del seu servidor d'aplicacions Java i del seu programari de gestió N1.

Sun Microsystems dóna un pas més en la política que està seguint d'anar alliberant gradualment el codi font de les seves aplicacions amb el recent anunci que obrirà el codi del seu servidor d'aplicacions Java i de diversos productes de primer ordre com ara N1, una suite integrada de programari per a la gestió de centres de dades.

Aquesta iniciativa acabarà amb la creació del complet paquet Solaris Enterprise System, que inclourà el sistema operatiu Solaris 10, la base de dades PostgreSQL, el servidor Java Enterprise Server, el programari de gestió N1 i eines de desenvolupament com Sun Studio.

Jonathan Schwartz, CEO de Sun, s'ha mostrat convençut que l'alliberament d'aquests productes contribuirà a l'augment de la cartera de clients que solicitaran serveis relacionats amb aquests a Sun, convertint a la seva companyia per tant, en una empresa dedicada a la prestació de serveis i no tant a la venda de productes.

Suport sincer o estratègia de márqueting?

Des de diversos sectors afins al món del programari lliure s'ha dit des de l'inici de la campanya de Sun d'alliberar el codi de diversos dels seus productes, que l'actitud de la companyia és interessada, una estratègia de márqueting per atraure bones crítiques i l'atenció del món de la informàtica. De ser així, la tàctica de Sun ha funcionat, però...

Però sembla que o bé s'han "passat" en el seu ús, o bé que el compromís de Sun és més sincer del que diuen altres -punt que l'autor de l'article no pot afirmar ni desmentir, perquè aquesta conclusió l'ha de treure el lector-; la companyia ha alliberat el codi font de Solaris, el seu programari estrella i un dels Unixos amb més fama d'estable i robust del mercat. Naturalment que aquí ha ajudat el fet que Sun tingui una forta divisió de maquinari que li permet mantenir econòmicament iniciatives com aquesta, i una cartera de clients que prefereixen apostar per la versió de pagament de Solaris amb el suport tècnic oficial que estalviar-se un diners amb la versió gratuïta però sense suport.

El gir de Sun cap al programari lliure, que va començar amb l'alliberament del codi de StarOffice i que culminarà amb l'alliberament de Java, ha demostrat ser tot un encert comercial, especialment en el cas d'OpenSolaris, perquè així s'ha atret a usuaris i desenvolupadors a aquesta plataforma que d'altra forma no s'hi haurien mostrat interessats.

Sun sembla haver entés que el programari lliure és, a hores d'ara, més que una alternativa al programari comercial "tradicional", constituint tota una forma de comercialitzar programes i serveis que es manté per ella mateixa i que pot conviure amb una filosofia més comercial. El futur? les tendències del mercat l'hauran de marcar, però de moment sembla que tenim a Sun compromesa amb el programari lliure per a uns quants anys.

Més informació:

Solaris Enterprise System
http://www.sun.com/software/solaris/index.jsp