divendres, de desembre 02, 2005

Estudi de Gartner indica que Microsoft va vendre més en el mercat dels servidors en el darrer quart d'any que Linux

L'informe ha causat perplexitat i fins i tot temor entre determinats sectors propers al sistema operatiu lliure.

Fa pocs dies el grup Gartner, conegut en el sector informàtic pels seus anàlisis de mercat i del futur de les tecnologies de la informació i comunicació, va publicar un estudi sobre les vendes de sistemes operatius en el mercat dels servidors que va causar commoció entre certs sectors de la comunitat linuxera. Segons aquest estudi, les vendes de Windows van superar en poc més de cinc punts a les vendes de GNU/Linux (37% a 31,7%). Tot i això, aquest estudi ha de ser interpretat amb cautela.

En primer lloc, l'estudi maneja les xifres totals de vendes, és a dir, els diners recaptats amb aquestes vendes per part de les companyies fabricants (Microsoft, Red Hat, Novell,...). Un detall es percep de seguida: el preu d'un servidor Linux és inferior al d'una versió servidora de Windows*, per la qual cosa el presumpte avantatge es veu "desinflat" de seguida.

Tot i això, la diferència pot només reduir-se, i no veure's eliminada, fet que denotaria un cert estancament en el mercat dels servidors entre el "territori" que ha conquerit Linux i el que ocupa Windows. La relativa proximitat del llançament del Windows Vista també podria estar forçant a les empreses a migrar els seus servidors que encara funcionen amb Windows 2000 a Windows Server 2003, per la qual cosa les arques de Microsoft es veurien enriquides amb aquest moviment.

Aquesta situació fa preguntar-se a molts si Linux no ha arribat a un punt d'estancament en el mercat.

A despit de totes aquestes consideracions, als quarters generals de Microsoft a Redmond (estat de Washington, Estats Units) s'han mostrat satisfets amb ells mateixos després de la publicació de l'informe de Gartner, anunciant que és "el principi de la fi de Linux".

* tenint en compte només el preu del programari, no de la formació del personal de manteniment.