dijous, de novembre 10, 2005

La Web: 15 anys

Fou al Novembre del 1990 quan Tim Berners-Lee va publicar la primera plana web de la historia.

L'origen de la World Wide Web (en anglès, "Teranyina d'Abast Mundial") es troba al CERN (Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire per les seves sigles en Francés), una instal.lació científica situada a Ginebra (Suïssa) que passa per ser el laboratori de física de partícules més gran del món, incloent-hi un accelerador de partícules situat a la frontera entre el país helvètic i el seu veí francés.

Tim Berners-Lee era al 1990 un altre treballador qualsevol d'aquest centre, amb una missió per a complir: facilitar l'intercanvi d'informació entre científics dins i fora del CERN. Per a això, i aprofitant els sistemes informàtics, Lee va voler construïr un sistema que no només permetés compartir informació, si no que a més fos multiplataforma, que simplifiqués l'edició de documents, i que permetés seguir referències externes des d'un document a una altra font com per exemple quan es consulta bibliografia.

En aquells temps, Lee ja havia escrit un document titulat "Information Management: A Proposal" (Gestió de la Informació: Una Proposició) en el qual hi dibuixava la revolució que -sense saber-ho- estava a punt de provocar. Tot i això, no fou fins al 13 de Novembre de 1990 quan Lee va implementar completament el seu sistema de publicació d'informació basat en el model client-servidor i utilitzable a travès de xarxes informàtiques i, més concretament, d'Internet.

La primera web, un simple conjunt de texte i enllaços sense cap imatge, fou realitzada a l'estació de treball NeXT Cube de Lee. A partir d'aquí, i durant el període nadalenc de 1990/91, Lee va escriure el primer navegador web del món -que a més era també el primer editor- i el primer servidor.

Content amb el seu invent, Tim Berners-Lee va publicar el 6 d'Agost de 1991 una nota en el grup de discussió alt.hypertext explicant el seu sistema, data que marca l'inici de la Web com a servei públic d'Internet.

La resta de la història és fàcilment deduïble i, d'altra banda, prou coneguda: la Web va créixer i es va expandir ràpidament, convertint-se en poc temps en el servei més popular de la Xarxa i un dels dos més emprats juntament amb el correu electrònic. Paral·lelament al seu èxit, també va evolucionar impulsada per institucions, empreses i particulars interessats en la seva expansió pel món a tots els nivells.

Actualment la Web dista molt del que fou en un principi, permetent un contingut molt més vistós, més interactiu i fins i tot es preveu que sigui la base per al funcionament del programari en un futur, superant el concepte de sistema operatiu i materialitzant la famosa frase "The Network Is The Computer" (la xarxa és l'ordinador) que va encunyar Sun Microsystems.