dimarts, de novembre 08, 2005

Mostrats els primers progressos amb l'instal·lador gràfic de Debian

Dirigit als usuaris finals, fa més agradable el procés d'instal·lació del sistema alhora que el simplifica.

Una dels punts febles que sovint els usuaris finals atribueixen a Debian és la manca d'un instal·lador gràfic que els faciliti la tasca d'instal·lar i configurar aquesta distribució de GNU/Linux, que ja per ella mateixa arrossega fama de ser difícil i sovint inaccessible al públic en general, fet provocat en gran mesura per un procés d'instal·lació que pot pecar d'espartà i massa tècnic, però que té com a gran avantatge no amagar cap mena de detall de la instal·lació i configuració del sistema a l'usuari.

Amb aquest panorama, no es fa estrany que Debian s'hagi estancat entre el públic amb més nivell tècnic, i que hagin estat altres les distribucions en prendre posicions capdavanteres en el sector dels usuaris finals. Tot i això, l'ànim de Debian és crear un sistema operatiu universal, útil no només per als professionals de la informàtica si no també per a tota mena de persones. I és precisament amb aquest objectiu que des de fa un temps es parla del desenvolupament d'un instal·lador gràfic que faciliti aquest primer pas essencial i, d'altra banda, tan conflictiu, com és la instal·lació.

L'instal·lador gràfic de Debian es basa en les llibreries GTK, les mateixes que serveixen com a base per a l'entorn gràfic d'escriptori Gnome. El fet de basar-lo en aquestes llibreries no és casual: el mateix contracte social de Debian "obliga" a que tot el programari inclòs amb la distribució sigui totalment lliure, i les GTK són unes de les millors i més completes llibreries gràfiques disponibles sota una llicència 100% lliure.

Les primeres captures de pantalla que ens han arribat de les versions prèvies d'aquest instal·lador suggereixen un programa simple però complet, que permet configurar tots i cadascun dels aspectes a tenir en compte en un sistema operatiu però que al mateix temps ens pot deixar un dubte: permetrà a l'usuari veure la tasca d'instal·lació com quelcom més simple? Punts com escollir entre els gestors d'arrencada Grub o LILO poden confondre a alguns usuaris inexperts.

Només ens resta saber quan s'afegirà aquest instal·lador a una nova versió de Debian i veure quina resposta hi donen no només els usuaris que s'acostin per primer o segon cop a aquesta distro, si no també l'acceptació que té per part dels "incondicionals" debianites.

Més informació:

Captures de pantalla del nou instal·lador gràfic de Debian
https://debian.polito.it/downloads/d-i_gtk_snapshots/