dimarts, de novembre 08, 2005

Primer LiveCD d'OpenSolaris que arrenca en un entorn gràfic

Fins ara havíem pogut gaudir només de poques eines basades en OpenSolaris, i sempre en línia de comandes.

BeleniX és la primera distribució d'OpenSolaris -el projecte d'alliberament del codi font de Solaris, el Unix propietari de Sun Microsystems- que arrenca cap a un entorn gràfic, en aquest cas Xfce 4. Certament no es tracta de Gnome (un dels entorns preferits de Sun) o el Java Desktop System (l'entorn d'escriptori de la pròpia Sun, basat en Gnome i en la tecnologia Java), però proporciona tota la funcionalitat necessària i és prou lleuger -de fet està pensat per a màquines amb escassos recursos de maquinari o ordinadors antics- com per a incloure'l en aquesta distro d'OpenSolaris.

BeleniX ha estat desenvolupat a l'India per programadors de Sun Microsystems amb l'objectiu de donar a conèixer aquest sistema operatiu al seu país. La intenció és que des d'un Live CD evolucioni fins a una distribució completament instal·lable en disc dur. Aquest primer pas respon a una voluntat divulgativa, que sens dubte es farà més fàcil en forma de CD Live, tal i com ja han demostrat aquestes eines en un altre sistema operatiu com és Linux.

De moment es pot descarregar lliure i gratuïtament la versió 0.2 en format ISO preparada per a "torrar" des de la mateixa plana web del projecte.

Més informació:

BeleniX
http://belenix.sarovar.org/belenix_home.html