divendres, d’agost 05, 2005

SuSE presentarà una nova distribució basada en la comunitat a l'estil Fedora

La companyia alemanya segueix així l'exemple de la nord-americana Red Hat, que fa ja temps va desvincular la seva distribució per a ordinadors desktop i d'usuari final del seu negoci, centrant-se en el sector dels servidors i cedint a la comunitat el desenvolupament de la versió desktop del seu Linux.

Segons informen diversos rotatius online, entre ells eWeek i ComputerWorld, SuSE -subsidiària de Novell- llançarà la setmana vinent i en el marc de la LinuxWorld de San Francisco (Califòrnia, Estats Units) una nova iniciativa batejada com a OpenSuSE, l'objectiu de la qual és crear una comunitat de desenvolupadors i usuaris al voltant de la distribució SuSE, que s'alliberaria en les seves versions per a usuari final i desktop de forma semblant a com Red Hat va fer en el passat amb el projecte Fedora.

No és difícil imaginar que SuSE ha pres aquesta decisió molt probablement en veure l'èxit aconseguit per Fedora -considerada una de les principals distribucions de Linux, heretant el paper que va tenir Red Hat anteriorment-. Els principals dominis opensuse (.com, .net i .org) ja han estat contractats per Novell, tot i que en ells encara no hi podem trobar cap plana activa.

D'aquesta forma, i a partir del moment en què aquesta iniciativa entri en vigor, el més probable és que sigui la comunitat i no els enginyers de SuSE-Novell els que desenvolupin la distribució que servirà després de base per a la construcció de les versions comercial i per a servidors de SuSE. La distribució base es distribuiria gratuïtament a través d'Internet, tal com fa el projecte Fedora. Cal tenir en compte que tot i que GNU/Linux és programari lliure, les últimes versions de SuSE no han estat disponibilitzades de forma gratuïta excepte en versions de Live CD, i que certes eines com l'instal·lador i gestor del sistema YAST (desenvolupat per la pròpia companyia) no són programari lliure.

Aquesta filosofia de treball ha demostrat ser molt efectiva. No només Red Hat l'ha adoptat, si no que companyies de la talla d'AOL o Sun Microsystems també han experimentat amb ella. En aquest darrer cas, Sun va començar per alliberar el codi de la suite ofimàtica StarOffice, donant lloc a OpenOffice. Al seu torn, StarOffice s'ha anat alimentant del codi de l'OpenOffice amb alguns afegits i el suport comercial de la companyia. Per la seva banda, AOL va alliberar el codi font del Netscape, donant lloc a la iniciativa Mozilla i aprofitant el codi font d'aquesta última per a les successives versions de Netscape.

La vinent LinuxWorld, on tindrà lloc l'anunci oficial d'aquesta iniciativa per part de Novell, es farà a San Francisco del 8 a l'11 d'agost.

Més informació:

Novell to make SUSE Linux open-source - Computerworld
http://www.computerworld.com/softwaretopics/os/story/0,10801,103660,00.html

Sources: Novell Plans to Open SuSE Linux Pro to Community
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1843097,00.asp

LinuxWorld : LinuxWorld Conference & Expo
http://www.linuxworldexpo.com/live/12/