divendres, d’agost 05, 2005

Mac OS X sobre Intel: el primer sistema operatiu "Palladium"?

Segons publiquen alguns websites, diverses persones han pogut constatar que el kit de desenvolupament entregat per Apple amb les seves màquines de prova sota arquitectura Intel disposa d'un kernel que inclou una implementació de Palladium, un sistema DRM molt conegut.

Ràpidament s'han disparat les alertes a la Xarxa de xarxes; segons s'informa en diverses planes web, el subsistema d'execució d'aplicacions multiplataforma inclòs en el kernel del Mac OS X en la seva versió per a plataformes Intel de 64 bits i conegut com a Rosetta, empra un sistema de gestió de drets digitals (DRM) basat en les especificacions del TCPA (Trusted Computing Platform Alliance, ara conegut com a TCG, Trusted Computing Group), una organització formada per companyies com Sony, IBM, HP, AMD, Intel i Microsoft.

El sistema DRM implementat, i que forma part de la idea del Trusted Computing -terme que podríem traduir literalment com a Computació Confiable-, consisteix en una sèrie de barreres que impedeixen l'execució de codi (o sigui, programes) que no sigui signat digitalment per la companyia fabricant del sistema operatiu.

El primer sistema "Trusted"

Fins ara, i almenys que jo sàpiga, només Microsoft ha fet pública la seva intenció de llançar una plataforma "trusted computing" basant-se en el seu sistema operatiu. De fet, la companyia presidida per Bill Gates ha estat una de les grans impulsores del projecte Palladium (i per cert, li ha donat aquest nom canviant-lo després a NGSCB, Next-Generation Secure Computing Base), però encara no l'ha materialitzat en cap dels seus sistemes, per la qual cosa l'aposta d'Apple -en el cas que segueixi endavant- farà que la companyia presidida per Steve Jobs sigui la primera a incorporar una tecnologia "trusted" a un sistema operatiu comercialitzat.

Implicacions

Un sistema Trusted Computing necessita que la companyia fabricant del sistema operatiu estengui certificats digitals per a l'execució de programes. Les companyies de programari comercial, que cobren una quantitat per l'ús dels seus programes, poden permetre's la compra de tal certificat però... i els projectes de programari lliure? regalarà Apple aquests certificats? i si ho fa amb quin criteri? podran accedir a ells tots els programadors? i llavors per a què el sistema DRM? o bé es donaran només a determinats projectes com ara Firefox, OpenOffice,...? Aquestes són algunes preguntes que ens podem fer davant la iniciativa d'Apple.

És clar que, de moment i per a tranquil·litzar-nos, el Mac OS X sobre Intel és només un producte beta, al qual li falta un any per a madurar. La inclusió del sistema DRM podria ser deguda només a què durant aquesta fase beta o almenys en les seves primeres fases, només s'executin una sèrie de programes determinats, o bé de cara al futur per a controlar que no es reprodueixin MP3 piratejats o altres mitjans digitals violant els drets de copyright.

En qualsevol cas, la notícia és preocupant per a alguns.

Més informació:

Slashdot | Mac OS X Intel Kernel Uses DRM
http://apple.slashdot.org/article.pl?sid=05/08/01/0421248&tid=179&tid=118&tid=3

The Official Wiki of OS X on x86
http://www.osx86.classicbeta.com/wiki/index.php/Main_Page