dimecres, de juliol 27, 2005

Microsoft fa obligatori el programa Genuine Advantage

A partir d'aquesta setmana els usuaris que vulguin actualitzar el seu sistema operatiu o descarregar certes aplicacions des dels servidors de Microsoft hauran de passar per una prova de validació de l'originalitat del seu Windows.

Si diem que el Windows de Microsoft és el programari més piratejat del planeta, dubtem que puguem sorprendre a gaire gent. Era, doncs, quelcom lògic que la companyia de Redmond intentés alguna cosa més que els números de sèrie i les activacions online per a protegir els seus productes. Si bé, i fins a la data, no ha pogut evitar que aquests es continuïn piratejant (encara que amb més dificultat per a aquells que els copien), ara intentarà evitar que s'actualitzin. I amb les plagues de virus, adwares, spywares i altres "bestioles" molestes que pul·lulen per Internet, tenir un Windows desactualitzat no només no és aconsellable, si no que pot consistir en un veritable suïcidi informàtic.

Windows Genuine Advantage (WGA) passa de la fase pilot, en la qual la seva aplicació ha estat voluntària per part dels usuaris, a la versió 1.0, en la qual es fa obligatori per a totes aquelles persones que vulguin actualitzar el seu programari. Això, però, no significarà que desapareguin els avantatges en forma de programes regalats als usuaris que passen els tests del WGA; Microsoft afirma que oferirà als seus usuaris legals que emprin el WGA programari per valor de 450 dòlars de forma gratuïta.

Aquesta funcionalitat (WGA) consisteix en validar l'autenticitat del sistema operatiu Windows instal·lat a l'ordinador de l'usuari mitjançant el número d'activació, un codi de 25 caràcters generat unívocament en cada instal·lació del Windows i íntimament relacionat amb el hardware de la màquina, perquè s'agafen els números de sèrie i identificadors únics de diverses peces per a generar-lo, com per exemple el número de sèrie del disc dur. El sistema no guarda ni envia als servidors de Microsoft cap altra informació de tipus privat, encara que alguns especulen amb què envii informació sobre el programari instal·lat a la màquina, el que ja es podria considerar de certa privacitat.

Segons la companyia de Redmond, durant la fase de prova del sistema un total de 40 milions d'usuaris van emprar el WGA per a validar la legalitat del seu sistema, però la companyia no publica les xifres dels usuaris que van desestimar usar aquesta opció a l'hora d'actualitzar.

Bona part de la comunitat informàtica ja ha mostrat el seu desacord amb la decisió d'establir l'obligatorietat del programa, quelcom que Microsoft ja va deixar clar d'ençà que aquest fou presentat per primera vegada. Es pot sentir cert temor en què la companyia de Redmond pugui emprendre accions punitives contra els usuaris als quals els detecti un Windows piratejat al seu ordinador, com per exemple presentar una denúncia davant de les autoritats policials, o sabotejar el sistema operatiu de l'infractor. Malgrat tot, la intenció de Microsoft -almenys la que s'ha fet pública de forma oficial- és que a aquelles persones a qui se'ls detecti programari piratejat a la seva màquina, a banda de no deixar-les actualitzar el seu sistema, només se'ls informarà sobre la forma d'adquirir una versió legal d'aquest.

D'altra banda, la companyia de Bill Gates afirma en la nota de premsa en què informa d'aquesta iniciativa, que la comunitat de fabricants i distribuïdors de programari recolza aquesta mesura, així com les societats de defensa dels drets d'autor que hi ha repartides pel món.

Especulació sobre les formes de burlar al sistema

WGA actuarà de la manera següent: la primera vegada que ens connectem a un dels serveis d'actualització del Windows, se'ns sol·licitarà la instal·lació d'un control ActiveX, el qual haurem d'acceptar per a continuar endavant. Un cop fet això, el control validarà el sistema basant-se en l'abans mencionat número d'activació i, si passa el test, s'emmagatzemarà a la màquina un codi de descàrregues per a futures verificacions. Això podria proporcionar una forma de saltar-se el sistema de validació, generant un número fals per a les descàrregues, així com hi ha generadors de claus per als sistemes Windows, o bé controls ActiveX manipulats per a què donin sempre el "vist i plau" al sistema on estan instal·lats.

En qualsevol cas, aquestes "solucions" per continuar amb el pirateig encara trigarien un temps en sortir a Internet en el cas que al final ho fessin.

Més informació:

Windows Genuine Advantage 1.0 Goes Live
http://www.microsoft.com/presspass/press/2005/jul05/07-25WGA1PR.mspx

Software original de Microsoft
http://www.microsoft.com/genuine/downloads/whyvalidate.aspx