dilluns, d’agost 01, 2005

Avancem com serà Gnome 2.12

Retocs petits però importants en la funcionalitat i aspecte de l'entorn gràfic són les novetats que ens aportarà la nova versió de Gnome, un entorn que cada dia conquereix noves plataformes, sistemes operatius i els escriptoris de més usuaris.

Després de sis mesos de desenvolupament, es troba gairebé acabada per al seu alliberament al públic en general una nova versió de Gnome, una de les plataformes de desenvolupament i entorns d'escriptori per a Unix líders en el mercat.

Gnome és l'entorn lliure per excel·lència, construït exclusivament sobre programari considerat lliure per la Free Software Foundation i agafat com a entorn gràfic oficial pel projecte GNU. Es troba disponible sota llicència LGPL. A més, Gnome no només és l'entorn gràfic d'usuari (GUI), si no que també consisteix en una sèrie de llibreries (GTK+, GIMP Toolkit) que permeten la creació de programes amb un aspecte i funcionalitats comunes.

Gnome s'ha fet un lloc als ordinadors de molts usuaris de GNU/Linux i altres sistemes operatius hereus de Unix per dret propi, facilitant un entorn de treball segur, estable, i amb les possibilitats que se li poden demanar a qualsevol escriptori modern. És, per exemple, l'escriptori per defecte per a distribucions com Ubuntu.

De moment, algunes de les funcionalitats més destacades que ens oferirà la futura versió 2.12 de Gnome són:

  • Inclusió a l'entorn d'una capa d'abstracció de maquinari, en anglès HAL (Hardware Abstraction Layer), del projecte Utopia. Permetrà que Gnome tracti de forma diferent els diversos tipus de mitjans d'emmagatzemament i dispositius de maquinari que es connectin a l'ordinador.
  • Nou tema per defecte: Clearlooks.
  • Nova versió de les llibreries GTK+, la 2.8, actualment en la seva fase final de proves. Afegirà funcionalitats com ara canals alfa per tal de crear transparències a les finestres o un sistema de "preview" per als continguts sobre els quals fem "drag&drop" (literalment "arrossegar i deixar anar").
  • Un nou gestor del "clipboard" que permetrà que els continguts copiats o retallats d'una aplicació persisteixin a la memòria del sistema després de què l'usuari hagi tancat el programa, permetent el seu pegat a posteriori. Aquest nou element es basa en el clipboard de l'entorn Freedesktop.org .
  • El navegador de fitxers Nautilus incorpora una opció de visualització d'arxius que divideix la finestra en tres seccions (arbre de directoris, fitxers i vista prèvia del fitxer) popularitzada per l'entorn gràfic del Mac OS X. A més, Nautilus incorpora moltes altres petites millores.
  • Inclourà una nova eina de sistema que permetrà a l'usuari definir quins processos i serveis vol iniciar quan s'arrenca el sistema.
  • Millores en el panell i els applets.
  • GStreamer suporta els menús dels DVD's, a més d'altres funcionalitats d'aquests discos.
  • L'eina de cerca d'arxius inclou ara previsualitzacions dels fitxers trobats, facilitant la feina a l'usuari.
  • Inclusió d'Evince, una eina que permet llegir múltiples formats de document com per exemple PDF o PS.

De moment s'ha alliberat una versió beta de Gnome 2.12, numerada com a 2.11.90. La data prevista per a l'alliberament de la versió definitiva de Gnome 2.12 és el proper 7 de setembre.

Més informació:

A Prerelease Tour of GNOME 2.12
http://www.gnome.org/~davyd/gnome-2-12/