divendres, de juliol 29, 2005

Intel estandarditza la successora de la BIOS

Les especificacions seran gestionades per un grup extern a la companyia i independent que promocionarà el seu ús, de la mateixa manera que actuen altres entitats d'aquesta mena com el consorci Symbian, en el qual s'hi agrupen empreses que competeixen entre elles.

L'element que tal vegada hagi evolucionat menys en tots aquests anys des de l'aparició en escena del primer PC és la BIOS. Aquesta consisteix en una part de programari íntimament lligada al maquinari (la màquina física en si), anomenada també firmware i que funciona com a intermediària entre el sistema operatiu i els perifèrics. El contingut de la BIOS es carrega SEMPRE en encendre l'ordinador i és el que s'encarrega de reconèixer els diferents perifèrics connectats a la màquina (disc dur, tarja gràfica, disquetera,...) i iniciar la seqüència d'arrancada del sistema operatiu.

El sistema EFI (Extensible Firmware Interface) creat per Intel pretén substituir a les BIOS actuals per tal de solucionar tots els problemes que aquestes presenten. Es basa en el que podríem considerar un "mini-sistema operatiu" a mig camí entre el software i el firmware, que es carrega en encendre l'ordinador.

Els avantatges d'aquest sistema són de seguretat, rapidesa (es pretén que els ordinadors arrenquin en un lapse de temps molt inferior al què empraven fins ara), i flexibilitat per a què els fabricants de maquinari puguin incloure canvis en el sistema. A més d'aquests canvis, la substituta de la BIOS permetrà coses com gestionar els paràmetres del maquinari de forma remota (és a dir, d'una màquina a una altra), i a través d'una interfície gràfica d'usuari, quelcom que fins ara s'ha vist rarament. De fet, l'EFI s'allotjarà en una part del disc dur i "dialogarà" amb el firmware de la màquina.

L'aspecte més polèmic de l'EFI és que permetrà i facilitarà la plataforma Trusted Computing, mitjançant el control de les signatures de drivers i programes que eliminaran la possibilitat de, per exemple, crear programari compatible per mitjà de l'ús d'enginyeria inversa.

Intel ha estat la impulsora d'aquest projecte, que fou presentat en societat el 2003, però ara l'objectiu de la multinacional californiana és promocionar i impulsar aquest nou sistema a través d'una entitat aliena a l'empresa, un consorci que actuï realitzant les mateixes funcions que, per exemple, el Bluetooth Special Interest Group*. I amb tal objectiu s'ha creat el United EFI Forum.

De moment, poca informació es pot trobar a la Xarxa sobre aquesta nova entitat; ni les empreses que hi prendran part, ni la seva plana web oficial, ni els seus objectius...

* L'especificació de l'estàndard Bluetooth fou desenvolupada inicialment per Ericsson, però estandarditzada i promoguda per aquest grup independent de la companyia sueca i al qual s'hi han sumat altres empreses.

Més informació:

Intel Corporation - Extensible Firmware Interface (EFI) Home
http://www.intel.com/technology/efi/

Intel hands off BIOS successor to trade group | tuxmachines.org
http://www.tuxmachines.org/node/1934