divendres, de juliol 29, 2005

Solaris 10 ja registra més de dos milions de descàrregues

El públic demana sistemes operatius gratuïts per a equipar les seves màquines, i Sun ha sabut captar aquesta demanda oferint un bon producte que, veient aquestes xifres, podem afirmar que té un excel·lent futur al seu davant.

L'estratègia d'oferir gratuïtament el sistema operatiu Solaris 10 sembla haver-li funcionat a la multinacional nord-americana, ja sigui per convenciment en la filosofia de l'open source -que no és el mateix que el programari lliure encara que sigui condició per a aquest- o com a pura tàctica comercial. D'ençà de l'alliberament del sistema operatiu Solaris 10 el 31 de gener d'enguany, s'han aconseguit dos milions de descàrregues, a més d'un rècord de visites al website de la companyia.

Això avala sense cap mena de dubte els plans de Sun, i constitueix un bon esperó per a què la companyia alliberi, com ja ha anunciat, més programari de forma gratuïta. Malgrat tot, per als defensors del veritable Free Software (Programari Lliure), l'aposta de Sun és com navegar entre dues aigües, doncs en alguns casos (com el Java) el programari és ofert gratuïtament però sense el seu codi font i, en altres (com Solaris 10) s'ofereix el codi només parcialment i amb limitacions (projecte OpenSolaris sota llicència CDDL, més restrictiva que la GPL).

Aquestes xifres també revelen la necessitat que els usuaris tenen de programari gratuït, i la demanda que tenen els sistemes operatius d'aquesta mena. Amb el projecte OpenSolaris i els derivats del sistema de Sun que poden sortir en un futur, Solaris també es comença a alçar com a un seriós competidor per a Linux i un possible futur "outsider" per a Windows. La seva robustesa i fiabilitat actuaran sense cap mena de dubte com a un bon eslògan publicitari.

Més informació:

Sun Announces Two Million Solaris 10 Licenses Distributed; Includes Open Source Application Server with Solaris to Further Accelerate Adoption
http://www.sun.com/smi/Press/sunflash/2005-07/sunflash.20050726.2.html