divendres, de juliol 29, 2005

Utnubu: els avenços d'Ubuntu aplicats a Debian

L'objectiu d'aquesta iniciativa és afegir a Debian tot el programari realitzat per a Ubuntu i disponible només en aquesta darrera distribució.

Ubuntu és una distribució de GNU/Linux basada en Debian, 100% gratuïta i que disposa també de suport tant per part de la comunitat d'usuaris a través d'Internet (ja sigui en els fòrums del site de la mateixa distribució o en altres llocs) com d'una empresa fundada pel creador de la mateixa distribució. Per la seva qualitat, orientació ideològica i forma de treball del seu equip de desenvolupament, Ubuntu ha aconseguit ràpidament un gran èxit entre la comunitat linuxera, entrant per dret propi en el grup de les distribucions considerades "grans".

La mateixa dinàmica de treball del grup de desenvolupament d'Ubuntu ha permès la creació de projectes paral·lels i relacionats, com per exemple Kubuntu, en la qual es substitueix l'entorn Gnome típic d'Ubuntu pel KDE.

Aquesta setmana s'ha presenta un nou projecte que treballa no exactament per a millorar Ubuntu, si no en passar les excel·lents millores que aquesta distribució ha aconseguit a Debian, la seva distribució "mare". La proposta de Joachim Breitner, desenvolupador de Debian i fundador d'Utnubu s'articula sobre tres punts:

1- Proposar als responsables de Debian la inclusió dels pegats desenvolupats per Ubuntu que s'ajustin a les necessitats i estructura de Debian.

2- Esponsoritzar els desenvolupaments dels programadors d'Ubuntu, i donar-los projecció més enllà de la seva distribució.

3- Si tot l'abans esmentat no és possible, ajustar els paquets de programari que només estiguin presents en Ubuntu i adaptar-los per al seu funcionament correcte en Debian.

Més informació:

Utnubu Team Founded - Merging Ubuntu changes to Debian
http://lists.debian.org/debian-project/2005/07/msg00165.html