dimarts, d’agost 09, 2005

Rumors i contrainformacions sobre Mac OS X en plataforma Intel de 64 bits

Serà possible executar Mac OS X en qualsevol PC? algú ja ho ha aconseguit i té proves per demostrar-ho? inclourà realment un sistema DRM? s'executarà també a la PS3 de Sony? Aquestes són algunes preguntes motivades per l'anunci més important del nou mil·lenni en el sector de la informàtica, el canvi d'arquitectura dels Mac's d'Apple dels xips PowerPC als x64 d'Intel. Les respostes -o més aviat el debat- comencen a trobar-se a la Xarxa.

Mac OS X en maquinari PC genèric

D'ençà que es va anunciar el canvi de plataforma de l'arquitectura PowerPC a la x86-64 d'Intel, una de les fites dels aficionats a trastejar amb sistemes operatius ha estat executar les versions existents del Mac OS X per a Intel en una màquina PC "normal", és a dir, fora de les "caixes" de prova subministrades per Apple. Alguns afirmen haver-ho aconseguit.

És el cas d'algú que hi ha posat a Internet unes captures de pantalla de l'emulador de màquina virtual hardware VMware executant el sistema d'Apple. El mateix site ha afirmat que no pot certificar l'autenticitat de les imatges, però que tampoc pot negar la seva veracitat. Les captures de pantalla esmentades es poden veure a

OS X running on a TCPA/TPM-free x86 PC? - Engadget - www.engadget.com
http://www.engadget.com/entry/1234000707053151/

Malgrat tot, moltes persones s'han mostrat escèptiques amb la possibilitat de què s'hagi aconseguit executar el nou Mac OS X en un maquinari de PC genèric.

Sobre nou maquinari

Aprofitant el canvi de plataforma, no seria desgavellat pensar en l'adaptació de l'OS X a nou maquinari, encara que de tothom és ben conegut que a Steve Jobs no li agrada en absolut llicenciar el seu sistema operatiu ni executar-lo en un entorn que fugi al control de la seva companyia. Però tot i això, el canvi d'arquitectura ha donat a parlar i ha obert noves possibilitats, per la qual cosa tampoc seria estrany un moviment en aquest sentit.

Sense cap mena de dubte, una de les més espectaculars seria la possibilitat d'executar Mac OS X en una PlayStation 3, màquina equipada amb els nous processadors Cell. De fet, sembla ser que Sony ja va temptar a Apple quan aquesta darrera buscava una alternativa als PowerPC, però finalment Jobs va rebutjar que el Cell equipés als seus nous Mac.

Segons publica el rotatiu online AppleInsider -com el seu nom indica, dedicat a l'actualitat de la companyia de Cupertino- basant-se en una informació extreta del website anglès de Sony, el processador Cell està preparat per a executar un port del Mac OS X. De fet, el Cell és un derivat (podríem afirmar que un "cosí llunyà") del PowerPC d'IBM, pel què migrar l'OS X a aquesta arquitectura no seria teòricament tan difícil. A més, per a la PlayStation 3 es produiran kits amb discos durs que permetran l'execució d'un sistema operatiu que encara no s'ha aclarit, i que bé podria ser el Mac OS X, tot i que el més segur és que acabi sent una versió de Linux.

L'article d'AppleInsider pot ser llegit a

AppleInsider | PlayStation 3 processor could support Mac OS X Tiger
http://www.appleinsider.com/article.php?id=1221

Apple nega la inclusió d'un sistema DRM

Algunes persones que han tingut accés als kits de desenvolupament del nou Mac OS X per a plataforma Intel x64 afirmen haver trobat una implementació del sistema DRM (Digital Rights Management) TCPA -també conegut com a Palladium- en el nucli del Mac OS X. No es coneix exactament la funció que podria tenir aquesta implementació. Alguns especulen amb la possibilitat que sigui emprat com a un subsistema per a comprovar que el sistema operatiu s'està executant en un ordinador fabricat per Apple, mentre que altres es decanten per la comprovació que una aplicació està certificada per a executar-se en tal sistema -el que provocaria dificultats al desenvolupament de programari lliure-, o bé per protegir els drets de copyright en descàrregues de música procedents d'iTunes o altres sistemes.

Malgrat tot, des d'algunes fonts s'està negant tal inclusió. És el cas d'un programador anònim vinculat amb Apple i que ha parlat per al rotatiu online Open for Business (OfB). Aquest programador, que ha tingut accés a un kit de desenvolupament d'Apple, també afirma que tals kits són només un pas en el desenvolupament del què serà el producte final, i que moltes de les funcions i funcionalitats que inclouen no poden ser tingudes en compte fins que Apple faci l'anunci final.

Les declaracions a OfB poden trobar-se a

OfB.biz: Open for Business - Palladium Not in Apple Dev Kits
http://www.ofb.biz/modules.php?name=News&file=article&sid=380&mode=&order=0&thold=0