divendres, d’agost 05, 2005

Microsoft allibera la primera beta de Vista - Longhorn

Canvi de nom (no sense polèmica) per a la versió que promet més novetats d'ençà de la introducció de Windows 95.

La companyia de Bill Gates ha presentat en societat la primera versió beta (terme amb el qual en el món de la informàtica es coneix a les versions de prova d'un programa) de Windows Vista, nou nom "públic" que pren Longhorn, el successor del Windows XP.

Windows Vista beta 1

Els punts forts en què Microsoft ha volgut basar la seva propera generació de sistemes operatius són la seguretat (quelcom que preocupa i molt a Redmond ja que ha estat la font de les crítiques més dures contra la companyia), la facilitat d'instal·lació, de gestió i el rendiment.

A continuació, una descripció de les funcionalitats més destacades de Vista beta 1:

Seguretat

  • User Account Protection features: permet als administradors de sistemes crear comptes d'usuari amb els privilegis mínims necessaris per a què facin la seva feina.
  • Windows Service Hardening: monitoritza els serveis crítics de Windows a la recerca d'activitat anormal que pugui revelar l'existència de malware en el sistema de fitxers, registre, i xarxa.
  • Funcionalitat anti-malware, que permet eliminar el programari perniciós quan es realitza una actualització del sistema.
  • Network Access Protection: impedeix que un ordinador es connecti a una xarxa local fins que compleixi amb els criteris de seguretat que estableix l'administrador de la xarxa. Bàsicament es refereix als ordinadors portàtils dels usuaris corporatius que no estan actualitzats i que s'han connectat en llocs públics com cibercafès, terminals d'aeroport, etc, on poden haver estat contagiats amb algun virus. D'aquesta forma s'impedeix que el patogen es pugui disseminar per la xarxa.
  • Nou tallafocs, que no només bloqueja el tràfic entrant, si no que també pot bloquejar el sortint, impedint per tant que s'emprin determinats programes com per exemple els clients P2P.
Facilitat d'instal·lació:

  • Format d'imatges de disc Windows Imaging (WIM): consisteix en un format semblant al del conegut programari Norton Ghost, que permet comprimir tota una completa instal·lació de Windows Vista en un sol fitxer-imatge per a posteriorment emprar aquest fitxer en altres instal·lacions.
  • Windows Pre-installation Environment (PE), que permet preparar les instal·lacions abans d'encetar el procés d'instal·lació en si.
  • The Application Compatibility Toolkit (ACT) per a solucionar tots els problemes de migració des de versions anteriors del sistema operatiu.
Facilitat de gestió:

  • Inclusió de noves tecnologies que permeten minimitzar el nombre de vegades que és necessari reiniciar la màquina a l'instal·lar un nou programari o driver i eines d'autodiagnòstic i autocorrecció enfront d'errors que poden donar-se de forma comuna.
  • Web Services for Management (WS-Management): facilitat que ens permet executar scripts de forma remota i realitzar altres tasques de manteniment. Les comunicacions poden encriptar-se i ser autenticades.
  • Microsoft Management Console (MMC) 3.0. Es millora la interfície d'usuari d'aquesta eina al mateix temps que es permet llançar múltiples tasques en paral·lel, de forma que l'administrador del sistema pot continuar treballant encara que envii al sistema una tasca complexa.
Rendiment:

  • S'ha reduït notablement el temps d'arrancada del sistema. A més, els processos d'arrancada acaben la seva execució en background mentre que l'usuari ja pot començar a treballar.
  • A més de poder suspendre el sistema o hivernar-lo, s'introdueix un nou estat, Sleep, a mig camí entre ambdós que permet tornar a treballar més ràpidament que si hivernéssim el sistema però executant de forma segura operacions com canviar la bateria de l'ordinador portàtil.
Naturalment, i com en totes les noves versions de Windows, Microsoft ha cuidat especialment l'aspecte estètic del sistema, introduint novetats com les transparències en els marcs de les finestres. A banda d'aquests i altres retocs externs, les principals novetats es troben a l'interior del sistema, amb un nou subsistema gràfic anomenat Avalon, que permet optimitzar la representació gràfica en funció de la potència de la tarja gràfica i l'ordinador sobre la qual treballem.

Malgrat tot, aquesta beta 1 no inclou totes les novetats que presentarà la versió definitiva del sistema (per això és una beta), i s'esperen més canvis entre aquesta versió i la beta 2.

Com qualsevol altre sistema operatiu modern, Windows Vista també aporta novetats que milloraran la sincronització i el treball amb dispositius mòbils, àudio, vídeo i serveis d'Internet (inclou la beta 1 del navegador web Internet Explorer).

Canvi de nom

Fins ara, el successor del Windows XP rebia el nom en clau de Longhorn, però per a l'alliberament d'aquesta versió beta s'ha volgut donar-li un nou enfocament a l'assumpte rebatejant definitivament al sistema com a Vista, que podria al seu torn ser el nom comercial amb què sortís al mercat aquesta nova versió.

El nou nom podria ser també portat als tribunals* per una empresa d'informàtica que disposa de drets sobre la paraula Vista com a nom propi, i que a més té registrat el domini vista.com .

La data exacta per al llançament comercial de la versió definitiva de Windows Vista no ha estat feta pública encara, però s'especula amb el darrer trimestre del 2006.

Aquesta beta 1 de Windows Vista està basada en la compilació 5112 del codi font de Longhorn.

* En el moment d'escriure aquestes línies, algunes fonts asseguraven que això ja era així, altres que no s'havia presentat encara la demanda però que s'estava estudiant.

Més informació:

Microsoft Windows Vista
http://www.microsoft.com/windowsvista/default.mspx