dimecres, de juliol 27, 2005

Sun Microsystems estudia la possibilitat d'oferir tot el seu programari gratuïtament

Jonathan Schwartz, el CEO (Chief Executive Officer) de Sun, admet que la seva companyia està explorant aquesta possibilitat. Sense cap mena de dubte la notícia causarà polèmica tal i com ja va fer en el seu moment la decisió d'obrir el codi font del sistema operatiu Solaris sota la llicència CDDL.

En la recent conferència AlwaysOn, Scwartz va declarar que la companyia que presideix està estudiant oferir més aplicacions de forma gratuïta al públic en general. Actualment, Sun ja ofereix l'entorn d'execució de Java i el seu sistema operatiu Solaris de forma gratuïta per a usos no comercials. En el cas de Solaris, les empreses poden adquirir paquets de llicències per al seu ús comercial a un preu mòdic, mentre que el runtime de Java contínua essent gratuït. Malgrat tot, no és del tot clar quines serien les aplicacions que Sun començaria a oferir gratuïtament en un futur.

Probablement la multinacional nord-americana començarà per oferir gratis les seves eines de programació per a poder així augmentar el nombre de desenvolupadors que treballen en els seus productes i la seva base de programari dependent dels seus entorns. Els seguiran les eines de servidor pel mateix motiu.

Una altra de les raons que podrien impulsar aquesta decisió és potenciar les vendes del seu maquinari per mitjà de la inclusió de programari gratuït.

Gratuït no equival a obert

Des de la comunitat del programari lliure ja s'ha llançat una advertència conforme a què oferir programes gratuïts no és el mateix que alliberar-los sota una llicència com la GPL, que permet no només veure el codi font del programa, si no també modificar-lo i redistribuir-lo.

Fa uns mesos Sun va anunciar l'obertura del codi font de Solaris en el marc del projecte que va batejar com a OpenSolaris. Tot i això, la llicència a la qual es va acollir aquest codi font fou la CDDL, una variant de la llicència de Mozilla adaptada als interessos de Sun Microsystems i que no dóna tantes llibertats com la GPL.

Per a molts, els moviments de Sun al voltant del programari lliure són només un flirteig per conveniència, una cosa així com apuntar-se al carro de moda per a què parlin de l'empresa i els seus productes, però sense un convenciment real sobre la filosofia que impulsa aquesta corrent. Per la seva banda, el mateix Jonathan Schwartz afirma que el programari de codi obert* ha revolucionat el món de la informàtica, i que les empreses que no es sumin a aquesta corrent tindran les coses difícils d'ara en endavant.

* Ens referim a codi obert i no a programari lliure perquè és el terme que hem trobat en els diferents articles en anglès que transcriuen les declaracions originals del CEO de Sun. Ambdós termes difereixen lleugerament, malgrat que una de les condicions per a què un programari sigui lliure és que el seu codi font sigui obert.