divendres, de juliol 01, 2005

Theo De Raadt: "no ens n'adonem de com n'és de dolent el Linux"

El creador d'OpenBSD i OpenSSH veu al sistema del pingüí com un producte de baixa qualitat a causa del seu ràpid cicle de desenvolupament, i no es talla en dir-ho.

Theo De Raadt és el fundador i líder visible dels projectes OpenBSD (un sistema operatiu basat en la branca BSD de Unix) i OpenSSH (una shell segura per a treball remot que encripta les comunicacions). Tot i que sempre hi ha hagut certa animadversió entre els desenvolupadors d'OpenBSD (juntament amb els de NetBSD i FreeBSD) contra Linux, aquesta mai havia passat de certes afirmacions anecdòtiques i en to burlesc en fòrums d'Internet... fins avui.

En unes declaracions realitzades al prestigiós rotatiu sobre negocis Forbes, De Raadt s'ha despatxat a gust contra el sistema operatiu del pingüí "Tothom l'usa, i no tenen ni idea de com n'és de dolent. I la gent de Linux cada vegada l'aprecia més enlloc de mirar enrere i dir 'això és una porqueria i ho hem de corregir'".

El principal problema de Linux segons De Raadt és la qualitat "No se quin és el seu enfocament -referint-se a la visió sobre Linux que té Linus Torvalds-, però segur que no és la qualitat". En opinió del líder visible d'OpenBSD hi ha diversos factors que provoquen una degeneració en la qualitat de Linux. El primer de tots és el cicle d'alliberament de versions, massa ràpid segons De Raadt. "La gent de Linux fa el que fa per odi a Microsoft. Nosaltres fem el que fem per amor a Unix" és la diferència que De Raadt troba entre ambdós projectes i precisament una de les causes del ràpid alliberament de versions, per a intentar competir amb Windows. Això provoca al seu torn que el nou programari per a Linux que surt al carrer no estigui prou provat. "Tenen el mateix cicle de desenvolupament -referint-se als programadors de Linux respecte als productes de Microsoft-, fet que porta a errades".

Un altre dels factors que provocaria aquesta excessiva rapidesa és el suport que moltes grans companyies estan donant al sistema del pingüí. IBM, HP i altres aposten per Linux des de fa temps, emprant segons De Raadt als programadors del sistema com a força de treball gratuïta, però al mateix temps exigint novetats de forma continuada.

Preguntat per la mateixa Forbes, Linus Torvalds ha declinat comentar en profunditat les declaracions de Theo De Raadt, afirmant només que "Theo és una persona difícil".

Més informació:

Is Linux For Losers? - Forbes.com
http://www.forbes.com/intelligentinfrastructure/2005/06/16/linux-bsd-unix-cz_dl_0616theo.html