dimecres, de juny 29, 2005

ClamAV: l'antivirus lliure

Tot i que no és molt senzill d'emprar directament per l'usuari final, un bon grapat d'eines lliures construïdes al seu voltant en faciliten la primera presa de contacte.

Si semblava que al món del programari lliure li mancava alguna cosa, això era un antivirus, malgrat que esta apreciació només la fan els que no coneixen ClamAV, un antivirus alliberat sota la GPL (GNU General Public License).

ClamAV és un projecte obert a col·laboracions de qualsevol mena (i, de fet, té una bona llista de "contributors" individuals i empreses que han proporcionat recursos econòmics o d'altra mena per a la bona marxa del seu desenvolupament) l'objectiu del qual és el de programar un motor antivirus i les corresponents bases de dades de signatures actualitzades amb un escànner en línia de comandes, interfície per a sendmail i suport per a escanejar fitxers comprimits (RAR, ZIP, CHM -Microsoft-,...) entre d'altres facilitats.

Tot i que va néixer inicialment com a antivirus per als sistemes Linux i BSD amb missions de servidor, podem trobar ports per a entorns Windows, Mac OS X, Solaris i fins i tot BeOS.

Si algú es pregunta sobre la seva efectivitat, n'hi ha prou amb dir que durant l'expansió de diverses variants del virus Bagle a finals del 2004, ClamAV fou el tercer antivirus d'una llarga llista d'aquests programes en incorporar les signatures necessàries per a detectar-les.

Gràcies a la seva gratuïtat i disponibilitat del codi font, juntament amb la seva integració a nivell de servidor, ClamAV és una bona opció per als desenvolupadors i integradors de tallafocs per hardware, per posar un exemple. A més, al seu voltant s'han desenvolupat una sèrie d'eines proporcionades per terceres parts com ara interfícies gràfiques d'usuari que faciliten el seu ús en ordinadors d'usuari final.

Malgrat tot ClamAV no es considera molts cops en les comparatives d'antivirus, centrades en productes comercials, la qual cosa redunda en un llast que aquest producte arrossega davant de molts usuaris finals, que confien en aquests estudis per a triar una eina antivirus.

Més informació:

ClamAV
http://www.clamav.net/