dimarts, de juny 21, 2005

Posa-li Linux al teu iPod!

Veure imatges o jugar a videojocs són algunes de les funcionalitats que permet actualment el projecte per a instal·lar Linux a l'iPod.

Sense cap mena de dubte, tot o gairebé tot el que crea Apple es converteix en un producte de culte. L'iPod no és una excepció a aquesta regla, i com tot bon producte de culte, disposa de legions d'usuaris-admiradors disposats a trucar-lo i preparar-lo per a realitzar funcions diferents (molts cops complementàries) a la seva comesa inicial. Un d'aquests grups és el que ha aconseguit crear una distribució de Linux per a l'iPod.

Basat en uClinux, una distro concebuda per a dispositius encastats i microcontroladors, l'iPodLinux Project ha creat una distribució del sistema operatiu del pingüí que pot ser executada en un iPod, des dels primers models fins a la tercera generació. I s'està treballant en els nous iPod's de quarta generació com l'iPod Photo, l'iPod Shuffle o l'iPod Mini.

El procés d'instal·lació és d'allò més simple, perquè només hem de connectar el nostre iPod al Mac o al PC i executar l'instal·lador, perquè hi ha versions per a Mac OS X i per a Windows. Un cop realitzat aquest procés, amb un soft-reset de l'aparell (prémer simultàniament els botons menú i play/pause) veurem aparèixer el somrient rostre de Tux, la mascota de Linux que ens dóna la benvinguda al nostre iPod "linuxejat". Per alternar entre Linux i el firmware que porta l'iPod per defecte, només haurem de realitzar soft-resets. El carregador de Linux ens deixarà seleccionar l'opció adequada cada cop que arranquem l'aparell.

I què podem fer amb Linux en el nostre iPod? per començar, gravar àudio, jugar a jocs clàssics (Pong, Tetris, Asteroids,...) i veure imatges (encara que no ens enganyem: l'iPod no se'ns convertirà per art de màgia en un iPod Photo). Actualment, i entre d'altres noves funcionalitats, l'equip de l'iPodLinux Project està treballant en un emulador de videoconsola Game Boy i un altre de ZX Spectrum. Fins i tot disposem d'un gestor d'arxius i una aplicació de calendari.

A la plana web hi ha disponibles diversos recursos per a tota aquella persona interessada en instal·lar Linux en el seu iPod, com ara manuals d'instal·lació i ús, i fins i tot accés a un canal de xat IRC per parlar en persona amb els desenvolupadors o altres usuaris.

Més informació:

Macworld: Secrets: The Linux iPod
http://www.macworld.com/2005/05/secrets/julygeekfactor/index.php

Main Page - WikiPodLinux
http://www.ipodlinux.org/Main_Page

Linux on iPod - Blog
http://www.ipodlinux.org/blog/