dimecres, de juny 29, 2005

Windows podria executar-se sobre la propera generació de Mac's!

Unes proves realitzades per Thinksecret sobre els primers kits de desenvolupament proporcionats per Apple revelen que Windows és perfectament instal·lable i usable en aquests ordinadors. Tot i que aquestes màquines podrien no ser fidels reproduccions del que serà el producte final, les alarmes ja han saltat.

L'etern somni de convergència entre les dues plataformes microinformàtiques per excel·lència (els mal anomenats PC's i els Apple Macintosh) semblava estar una mica més a prop fa un parell de setmanes després de l'anunci per part d'Apple de que en un any migrarà tots els seus ordinadors a xips Intel de 64 bits, abandonant d'aquesta forma el maquinari basat en l'arquitectura PowerPC. Les especulacions sobre la possibilitat d'executar Windows en un Mac o Mac OS X en un PC es van disparar des del mateix moment en què es va confirmar la notícia, malgrat que des d'Apple es va dir d'entrada que la intenció no era aquesta. A més, la majoria dels experts va coincidir des del principi en la voluntat de la companyia de Steve Jobs d'oferir una plataforma diferent i diferenciada.

Tot i les negatives d'Apple, les especulacions sobre el que podria executar o no la nova arquitectura dels Mac han continuat fins ara.

Thinksecret, una publicació especialitzada en rumors i fets sobre la plataforma Mac, ha tingut l'oportunitat de testejar un dels primers kits de desenvolupament proporcionats per Apple per tal de facilitar la migració a la nova arquitectura. Aquest kit consta d'un ordinador Macintosh funcionant amb un Pentium 4 d'Intel a 3,6 Ghz. amb 2 MB. de caché de segon nivell (L2), un bus frontal de 800 MHz. i 1 Gb. de RAM.

Windows funciona

La primera prova realitzada per l'equip de Thinksecret al nou kit responia a la pregunta que es feien tots els aficionats al món de la microinformàtica: podria el nou Mac executar Windows XP? I, efectivament, el sistema operatiu de Microsoft es va instal·lar sense problemes en una partició NTFS i va arrancar la màquina perfectament.

L'únic problema patit fou amb la tarja gràfica, perquè Windows va ser incapaç de treure-li una resolució superior a 800x600, tot i comptar amb una tarja Intel Graphics Media Accelerator 800 connectada a un Apple Cinema Display capaç de suportar resolucions de 1600x1200.

Mac OS X en altres PC's

En intentar arrancar Mac OS X des del CD proporcionat per a la seva instal·lació per Apple en altres PC's (concretament un Dell i un "clònic"), l'equip de Thinksecret va rebre un missatge d'error indicant que el maquinari no estava suportat per Darwin x86*.

Una de les teories considerades per l'equip de Thinksecret per explicar aquesta errada és que la companyia de Steve Jobs podria introduir un xip en les seves noves màquines, inútil en funcionalitat però que només identificarà a la màquina com a un Mac. En intentar instal·lar el Mac OS X, aquest cercaria el xip i, de no trobar-lo, finalitzaria el procés d'instal·lació amb un error.

La cara positiva d'això és que la protecció que representa un xip és salvable, per la qual cosa els amants del bricolatge informàtic podrien tenir davant seu tot un repte per al futur.

* Darwin és la modificació de BSD que serveix com a base al Mac OS X.

Més informació:

Think Secret - A first look at Apple's Intel Mac (with photos)
http://www.thinksecret.com/news/0506intelmac.html