dilluns, de juny 27, 2005

Primers plans per a Fedora Core 5

Quan tot just s'ha alliberat la versió Core 4 de Fedora, ja es comença a parlar de les funcionalitats que inclourà la propera versió o que, almenys, seria desitjable que inclogués.

Una de les queixes que ha suscitat aquesta darrera revisió de Fedora és que el projecte s'està convertint en quelcom massa gran. I és que només els CD's d'instal·lació sumen un total de quatre, més altres quatre amb els codis font. La primera proposta que s'ha realitzat en el sentit de disminuir la mida de la distribució és eliminar alguns dels programes que realitzen funcions repetides, quedant-se amb el que les faci millor. La resta dels continguts es podria afegir igualment, però en discos d'extres que serien optatius en la seva instal·lació, ja que almenys tres dels quatre CD's actuals han de passar pel lector de CD abans de finalitzar la instal·lació de Fedora, per petita que sigui aquesta*.

Quelcom que també es troba a faltar en el projecte Fedora i que ja tenen en altres distribucions és un CD Live que es pugui executar directament sense haver d'instal·lar el sistema operatiu al disc dur. SuSE o Ubuntu són només algunes de les grans distribucions que ja disposen d'aquesta facilitat.

Eines de còpia de seguretat (backup) per a GNU/Linux n'hi ha unes quantes, però no totes estan a l'abast de l'usuari final per senzillesa en el seu ús. Un dels objectius que podria marcar-se la comunitat Fedora per a la propera versió és la inclusió d'una eina d'aquest tipus.

El fenomen P2P ha impactat molt fort en tota la comunitat informàtica, tant a nivell d'usuari final com de tècnic o usuari avançat. Les distribucions GNU/Linux han captat la inquietud dels internautes per conèixer i usar tals sistemes, i algunes han començat a incloure clients per a diverses xarxes, com per exemple SuSE. Per a la propera versió de Fedora es parla d'incloure-hi algun client compatible amb el protocol BitTorrent, que cada dia s'està fent més conegut i emprat i és, per exemple, el que usa la mateixa Fedora per a disponibilitzar les imatges ISO corresponents als CD's de la distribució.

Altres novetats que podrien entrar en l'àmbit de la propera versió de Fedora són:

  • Nou gestor de paquets gràfic, que s'integraria amb l'instal·lador de la distribució, Anaconda.
  • Una eina de configuració del tallafocs millorada.
  • Modificar l'instal·lador Anaconda per a què es pugui connectar a un repositori de programari i actualitzar el sistema instal·lat en una fase última de la instal·lació.
  • Integració del sistema de virtualització Xen.
  • Eines d'administració del servidor de directori i LDAP.
  • Millores en la velocitat d'arrancada i tancament del sistema operatiu.
  • Millor coordinació amb Fedora Legacy per proporcionar suport a les versions que vagin quedant antiquades.
  • Possibilitat d'hivernar un ordinador portàtil.
  • Sistemes de fitxers encriptats.

* En principi. L'equip d'iMàtica no ha pogut provar absolutament totes les variants possibles de la instal·lació.

Més informació:

FC5Future - Fedora Project Wiki
http://www.fedoraproject.org/wiki/FC5Future