dimecres, de juny 29, 2005

Microsoft declara la seva intenció d'integrar el format RSS en Longhorn

Els "feeds" descarregats d'Internet estarien disponibles per a les aplicacions instal·lades en el sistema a través d'una API específica. La notícia ja ha despertat la inquietud dels programadors d'aplicacions lectores de RSS, ja que segons ells això acabarà amb aquest mercat.

RSS (les sigles de la qual signifiquen Really Simple Syndication en la seva versió 2.0) és un format de fitxer basat en XML que permet la "sindicació" de continguts. Anteriorment, per accedir als continguts d'una web, havíem d'obrir el nostre navegador i accedir a la plana per a veure'n les novetats. RSS ens permet descarregar de forma automatitzada els titulars dels nous articles disponibles a la web per a què nosaltres descarreguem només aquells que ens interessin. És un format àmpliament emprat en weblogs i sites de notícies.

Les versions anteriors d'aquest estàndard es coneixen com a Rich Site Summary (corresponent a la versió 0.91) i RDF Site Summary (0.9 i 1.0).

Microsoft anirà un pas més enllà en la integració de RSS: no només estarà disponible a través del navegador web Internet Explorer o d'un programa independent, si no que s'integrarà en el sistema operatiu i els continguts podran ser descarregats i llegits per qualsevol aplicació gràcies a una API (Application Program Interface) que Longhorn posarà a la disposició dels programadors.

D'esta forma, els diferents programes podran intercanviar informació amb llocs web, els quals podran facilitar-los plantilles, add-ons o plug-ins de qualsevol tipus, i informar als usuaris de les últimes novetats sobre el programari que estan emprant. Un bon exemple d'això podria ser un portal web d'empresa on es disponibilitza el calendari d'actes celebrat per aquesta empresa, amb la possibilitat de sindicar-lo des del nostre programa d'agenda i que les cites siguin afegides automàticament... i això és només la punta de l'iceberg pel que fa a possibilitats.

Una mesura polèmica

Gairebé no cal ni dir que la iniciativa de Microsoft ja ha despertat recels a la Xarxa. Els primers en protestar han estat els desenvolupadors de programes client de lectura de feeds RSS, que es queixen de que Microsoft faci amb aquest camp el que en el seu moment ja va fer amb els navegadors web i més concretament amb Netscape: aprofitar la seva posició dominant en el mercat per a eliminar la competència. Amb un client RSS ja integrat en el sistema qui es molestaria a buscar un altre programa, descarregar-lo i instal·lar-lo?

Una altra queixa va en el mateix sentit, encara que un pas més enllà: Microsoft intentaria dominar el sector RSS per a imposar els seus estàndards i d'aquesta forma treure quota de mercat a la competència. Els partidaris d'aquesta teoria fan especial esment en què la companyia de Redmond també posseïx interessos en el sector de la premsa (el canal MSNBC), i que el seu lector RSS ja vingués amb els feeds de notícies corresponents a aquest servei d'informació redundaria sense cap mena de dubte en un notable augment d'audiència...

I encara hi ha més arguments, aquest cop sobre el format d'arxiu. Microsoft ja ha presentat una proposta d'especificació d'una variant de RSS 2.0 que permet treballar amb llistes ordenades en l'estàndard. Moltes persones temen que la companyia de Bill Gates "s'apoderi" de l'estàndard per a variar-lo al seu gust, perjudicant així altres plataformes com Linux o Mac OS X, fent quelcom semblant al què gairebé va passar amb Java.

Malgrat tot, el que sí és cert és que tots els navegadors web estan incorporant lectors de feeds RSS, com el Safari d'Apple i el Firefox, i si Microsoft no es vol quedar enrere amb l'Internet Explorer, es veu obligada a fer el mateix.

A partir d'ara també caldrà ver quant triguen la resta dels sistemes operatius en copiar i adaptar la idea proposada per la companyia de Redmond.

Més informació:

Microsoft to Deliver RSS Support to End Users and Developers in Windows "Longhorn": Simple list extensions for RSS Specification are made freely available via Creative Commons.
http://www.microsoft.com/presspass/press/2005/jun05/06-24RSSIntegrationPR.mspx