dijous, de juny 30, 2005

AMD presenta querella contra Intel per pràctiques monopolístiques als EUA

L'acció podria ser el resultat d'una recent victòria judicial d'AMD al Japó per un cas idèntic.

AMD anunciava el 28 de juny que havia presentat una demanda judicial contra Intel davant de la cort federal del districte de Delaware (Estats Units). El motiu serien les suposades pràctiques monopolístiques il·legals que el gegant dels microprocessadors hauria realitzat contra AMD.

Segons l'escrit acusatori presentat, Intel hauria pressionat de forma il·legal a 38 companyies, entre les quals s'hi troben integradors de sistemes, distribuïdors i venedors, per a què usessin en exclusiva processadors Intel, deixant de banda els microxips fabricats per AMD. Entre les empreses llistades s'hi troben pesos pesants com Dell, Sony o Toshiba.

AMD també acusa a Intel d'aprofitar la situació per mantenir els preus dels xips exageradament alts en benefici propi i aprofitant-se de la situació de monopoli i de les seves pràctiques il·legals.

Aquest cas recorda en la seva forma i plantejaments al judici que ja va patir per les mateixes causes un altre gegant de la microinformàtica mundial: Microsoft. En el seu dia, el gegant de Redmond fou acusat de pràctiques il·legals en el sector dels sistemes operatius i els navegadors web.

Aquesta no és la primera causa legal per suposades pràctiques monopolístiques a la què Intel s'enfronta. Fa uns mesos la companyia californiana va perdre un judici pel mateix tema al Japó, i la Comissió Europea està vigilant de prop les activitats del fabricant nord-americà pels mateixos motius.

Actualment s'estima que Intel podria tenir entre un 80 i un 90% del mercat mundial de microprocessadors.

En el moment d'escriure aquestes ratlles, Intel no havia respost oficialment a les acusacions d'AMD.

Més informació:

AMD Files Antitrust Complaint Against Intel In U.S. Federal District Court
http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~99713,00.html