dilluns, de juliol 04, 2005

Suècia prohibeix l'intercanvi de música i pel·lícules

La mesura està destinada a combatre l'alt índex de pirateria de música i pel·lícules en el país, un dels més alts del món.

Fins ara la llei sueca era permissiva amb les descàrregues de material protegit per drets de copyright; la persona que descarregava el contingut no infringia la llei, però sí ho feia aquell que disponibilitzés el contingut per a la seva descàrrega. És una forma molt semblant a les lleis sobre drogues existents a Espanya i altres països: està prohibit traficar amb determinades substàncies, però algunes d'elles poden ser posseïdes legalment en petites quantitats per al seu consum personal i individual.

El canvi de reglamentació es fa per equiparar el país a la resta dels estats membres de la Unió Europea, en els quals la reglamentació penalitza tant a qui disponibilitza el contingut com a qui el descarrega i intercanvia, considerant que ambdues accions donen un lucre d'algun tipus a qui les du a terme.

S'estima que fins ara uns 900.000 suecs (un 10% de la població sobre un total de 9 milions de persones) aprofiten l'alta qualitat de les connexions de gran ample de banda existents al país per a descarregar continguts dels sistemes d'intercanvi d'arxius, un dels índexs més alts del món.

Malgrat tot, algunes persones són pessimistes pel que fa al canvi d'hàbits que la llei hauria d'introduir en la societat, com per exemple l'associació Antipiratbyran, dedicada a combatre la pirateria de continguts al país escandinau. Per a aquesta associació, la llei no serà suficient per ella mateixa per a eliminar la pirateria, malgrat que ajudarà si les autoritats intervenen activament. Tot i això, el ministre de justícia suec ja ha declarat que la justícia només intervindrà en els casos en què les descàrregues siguin massives.

La pròpia acció d'Antipiratbyran s'ha vist envoltada en la polèmica al país: l'esmentada associació enviava cartes a les persones que detectava intercanviant gran quantitat de material a la xarxa (s'estima que ha enviat una per cada 2.000 habitants, mentre que en altres països aquesta mida resulta d'una per cada 7.000), però aquestes pràctiques han estat criticades per diferents associacions de defensa de la privacitat, ja que per a això Antipiratbyran necessitava monitoritzar les accions dels internautes.

Més informació:

BBC NEWS | Technology | Swedes curb rampant downloading
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4642373.stm