dissabte, de juliol 09, 2005

PalmSource podria reconvertir-se totalment a Linux

A la Xarxa circulen alguns rumors que indiquen que PalmSource (fabricant del sistema operatiu Palm OS) podria haver donat ordres als seus enginyers per a què aturin qualsevol projecte de programari relacionat amb la versió 6 del seu sistema i intensifiquen el desenvolupament sota Linux. Malgrat tot, sembla que l'empresa ni afirma ni desmentix res.

La versió 6 del Palm OS, sistema operatiu produït per PalmSource i que hauria d'equipar a dispositius de mà construïts per diverses companyies, entre elles PalmOne -empresa producte de la divisió de Palm Inc, com la mateixa PalmSource-, ha estat un veritable fiasco comercial. A hores d'ara no hi ha cap dispositiu comercialitzat que funcioni sota la darrera versió del sistema Palm OS -almenys que sapiguem-. Fins i tot la darrera PDA de PalmOne, el revolucionari LifeDrive, empra la versió 5.4 de Palm OS en comptes de la 6.x .

A aquest factor li hem de sumar dos més per a entendre aquest nou moviment de PalmSource: d'una banda, i des de la presentació del Palm OS 6, Microsoft ha comercialitzat noves versions dels seus sistemes operatius per a dispositius mòbils (Windows CE i el més específic i al seu torn derivat del primer, Pocket PC) amb els que ha pres avantatge als dispositius Palm per disposar de les darreres tecnologies presents en el mercat, i d'altra banda s'hi troba l'adquisició per la pròpia PalmSource de la companyia xinesa MobileSoft, especialitzada en telefonia mòbil i productes de Linux empotrat. Precisament, i ja amb esta adquisició, PalmSource va anunciar que les properes versions del seu sistema operatiu estarien basades en Linux.

Durant aquests dies s'han deixat sentir a la Xarxa de xarxes diversos rumors que apunten a què a PalmSource s'hauria donat l'ordre de congelar el desenvolupament de qualsevol aplicació que no es basés en Linux, per tal de centrar els esforços dels enginyers en aquesta última plataforma.

El motiu d'aquest moviment podria ser el proper alliberament d'una nova versió de Palm OS (la 7.0?) ja basada en Linux. Patrick McVeigh, director executiu de PalmSource, ha comentat que la companyia que dirigeix llançarà properament un programari basat en Linux, però no n'ha especificat més detalls.