dimarts, de juliol 05, 2005

Apple aposta pel Podcasting

En només 48 hores el nou directori de Podcasts d'iTunes ha aconseguit arribar a un milió de subscripcions.

El Podcast és l'equivalent en àudio als feeds RSS. Consisteix en gravar arxius d'àudio -normalment en format MP3- l'existència dels quals és notificada automàticament als usuaris subscrits a través d'un programa de lectura de feeds RSS 2.0 i poden ser descarregats també amb la mateixa facilitat. Posteriorment es poden escoltar des del mateix ordinador encara que el més habitual és passar-los a un reproductor MP3 portàtil per a poder escoltar-los en qualsevol lloc.

La novetat del format, nascut com tants altres invents de la Xarxa sense ser una iniciativa concreta d'una empresa, si no per la "generació espontània" que es dóna entre els mateixos usuaris com a suma d'una sèrie de bones idees compartides en el debat lliure que proporciona el mitjà, ha fet que fins ara el fenomen -interessant de per si- quedés una mica amagat per a aquelles persones que no fossin una mica "geeks" o "techies", és a dir, els més aficionats al món de les noves tecnologies.

Apple anunciava el passat 28 de juny una nova versió d'iTunes (la 4.9) per a Mac OS i Windows que, com a novetat, ofereix una guia de continguts disponibles en format Podcast, proporcionats tant per mitjans de primera línia com per particulars. Fins i tot, i gràcies al programari GarageBand o al QuickTime 7 Pro, qualsevol persona pot crear els seus propis Podcasts i incloure'ls a la guia oficial d'iTunes d'Apple.

El sistema d'Apple permet subscriure's a un programa concret de forma que quan es troba disponible un nou arxiu d'àudio corresponent a una nova entrega de tal programa, aquest és descarregat de forma automàtica i sincronitzat amb l'iPod si l'usuari en tingués un.

Amb un catàleg inicial de 3.000 Podcasts disponibles per a subscriure i descarregar, Apple ha obtingut un èxit comparable al de la mateixa iTunes Store: un milió de subscripcions només dos dies després d'alliberar la nova versió d'aquest programari.

Un canvi de filosofia

El Podcasting ja ha estat descrit per alguns com la nova forma de fer ràdio que s'imposarà en el segle XXI. És, realment, el que podríem anomenar "ràdio a la carta"; l'oient selecciona els programes que vol escoltar d'una àmplia oferta de continguts, deixant de banda allò que no li interessa i saltant-se per tant la dictadura -tot i que més aviat sigui una "dictatova"- de la programació d'una emissora tradicional. Significa això la mort de la ràdio tal com la coneixem, una transformació, alternativa o simplement complement? només el temps i els mateixos usuaris hauran de respondre a aquesta pregunta.

Sense cap mena de dubte, el moviment d'Apple serà important en l'evolució i transformació del Podcasting, perquè aquest passarà de ser una moda més a un nou moviment en el qual hi intervindran tant mitjans de comunicació com particulars, i l'extensió del qual creixerà per a convertir-se en universal en comptes de només a l'abast dels més "techies".

Més informació:

Apple - iTunes - Podcasting
http://www.apple.com/podcasting/