dimarts, de juliol 05, 2005

Moblogging, o com actualitzar el nostre weblog des de qualsevol lloc

Lluny del teu ordinador? no en tens un altre al teu abast? pateixes per no poder actualitzar el teu weblog amb l'últim que t'ha passat? Això ja té solució, i es coneix com a Moblogging. Pot convertir-se en la propera moda...

Sembla que els aficionats als weblogs més recalcitrants no poden passar més d'uns pocs minuts sense "donar de menjar" a les seves creacions -això és, sense publicar-hi continguts-. La nova moda que comença a implantar-se tímidament és la d'actualitzar aquests diaris personals (o no tan personals) online des del telèfon mòbil. És el que s'ha anomenat Moblogging, paraula resultat de la contracció de "Mobile Blogging".

De moment no s'ha donat una gran explosió del fenomen per diversos motius: en primer lloc perquè no és una tecnologia que resulti fàcil d'usar. Els clients de blogs per a telèfons mòbils encara resulten un xic difícils de configurar per a persones sense alguns coneixements informàtics, encara que molts cops és més la por a equivocar-se en el seu ús que la pròpia dificultat intrínseca que comporten aquestes aplicacions el que frena al potencial usuari.

D'altra banda també tenim com a handicap els costos de la connexió a Internet des del nostre dispositiu mòbil. Excepte en països com el Japó, on les altes velocitats a preus raonables van arribar als dispositius de mà fa temps, a gairebé tota la resta del món això no és així. Per exemple, a Espanya, les ofertes de les principals operadores passen per oferir un mega mensual (sumant taxes de pujada i baixada) per 6 Euros. Amb aquests preus, més l'ús de tecnologies que ofereixen una velocitat "normal" (ni comparable a la banda ampla, però superior a la d'un mòdem), tenim un panorama prou complet del perquè encara no s'ha estès el Moblogging de forma generalitzada.

Malgrat tot, el futur d'aquesta tendència és prometedor, ja que amb l'entrada de la tercera generació de telefonia mòbil (l'anomenada 3G), les velocitats de connexió augmentaran, al mateix temps que les prestacions dels mòbils. L'única cosa que baixarà són els preus, amb el que encara es farà més assequible la connexió a Internet des del nostre dispositiu de mà.

Aplicacions actuals

Però centrem-nos en el present, i en la possibilitat d'actualitzar els nostres weblogs ara amb les tecnologies existents.

La primera aplicació destacable és KABLOG, un programari basat en Java (J2ME) disponible per a qualsevol dispositiu de mà que pugui executar arxius JAR o JAD, i també de forma nativa per a mòbils Nokia sèrie 60 (.SIS) i dispositius basats en Palm OS (.PRC). D'aquest programari n'hi ha dues versions: una simplificada i una altra més completa amb possibilitat de publicar fotos entre d'altres.

La configuració de KABLOG depèn del tipus de weblog en el que publiquem. De moment, aquest programa suporta els sistemes més coneguts de publicació online: Blogger, Movable Type, TypePad o WordPress entre d'altres. Aquests sistemes disposen d'una API de programació que permet accedir directament als continguts del weblog (amb la corresponent identificació per mitjà de nom d'usuari i contrasenya) sense haver de passar per la seva plana web.

KABLOG pot ser descarregat gratuïtament des de la seva plana web

KABLOG
http://www.kablog.org/

A banda d'aquesta, també hi ha altres solucions, malgrat que la majoria són de pagament. Tenim per exemple a BlogPhotoDiary de l'empresa Teazel, un programari per a telèfons amb sistema operatiu Symbian i interfície gràfica UIQ com els SonyEricsson Pxxx, o els Motorola Axx. Aquest programa permet no només enviar text i fotos al nostre weblog, si no que també fa el mateix amb àudio i vídeo, permetent-nos mantenir els nostres Podcasts o Videoblogs des de qualsevol lloc del món... sempre que hi hagi cobertura.

Sobre el BlogPhotoDiary de Teazel en podem trobar més informació a la seva plana web:

Teazel Ltd - Photo Blogging (P800/P900/P910i)
http://www.teazel.com/productsBlogPhotoDiary.jsp