dimecres, de juliol 13, 2005

Microsoft avança detalls de Longhorn mentre s'espera el llançament de la seva versió beta

A Internet ja circulen les primeres captures de pantalla de la futura versió del sistema operatiu de Microsoft tot i que encara falta sobre un mes per a l'alliberament definitiu de la seva versió beta.

Una versió pre-beta de Longhorn amb el número de build 5086 fou distribuïda fa algunes setmanes a alguns desenvolupadors seleccionats per Microsoft. Aquesta build s'acosta molt a la que podria ser la definitiva beta pública, tot i que aquesta darrera sortirà probablement a finals d'aquest mes, principis del vinent.

Les captures de pantalla que han saltat a la Xarxa (corresponents a la build 5203) mostren el procés d'instal·lació i l'escriptori del sistema amb la nova versió de l'Internet Explorer (la 7).

En l'apartat corresponent a la instal·lació, les captures de pantalla mostren el que a priori sembla un procés més simplificat i clar, més preparat per a ser executat per usuaris sense coneixements tècnics que tot i això, encara s'hauran de barallar amb conceptes com ara particions o format de disc.

Pel que hem pogut apreciar, la instal·lació de Longhorn 5203 impossibilita el funcionament de la versió anterior del Windows, malgrat que salva els fitxers d'aquesta instal·lació per al seu posterior ús en un directori anomenat WINDOWS.OLD .

L'escriptori apareix com a un element molt "net" d'icones, tal com és Windows XP en la seva configuració per defecte. A primer cop d'ull, els canvis estètics es centren en la barra de tasques, amb un "nou look" per al botó d'inici, però els canvis d'aparença més vistosos es troben a les finestres de les aplicacions.

A banda de canviar la forma en què es presenta el marc de la finestra (molt en la línia del Mac OS X) també es renova l'aparença dels botons que permeten minimitzar, maximitzar o restaurar i tancar la finestra. Per al fons de les finestres (que conforma de fet el marc, tal i com he dit abans de forma molt semblant al Mac OS X) es pot definir un grau de transparència, de forma que podem veure l'escriptori que hi ha a sota, o part de les altres finestres que amaguen al darrera.

Veient les captures també ens en podem adonar que no totes les aplicacions que composen el sistema han estat migrades. Per exemple, la finestra "administració d'equips" presenta el mateix aspecte que en Windows XP, sense integrar-se totalment en la nova interfície.

Internet Explorer 7 és una de les aplicacions que més crida l'atenció en el nou Windows. Afegeix un accés directe a un cercador per a la web, que suposo serà l'MSN Search tot i que no ho indica enlloc, i probablement permetrà que s'hi configuri qualsevol altre (Google per exemple). En les captures corresponents al navegador web de Microsoft també podem veure una altra de les seves noves característiques: la navegació en pestanyes, que permet obrir diverses planes dins la mateixa finestra, tal i com ja disposen altres navegadors com Firefox, Safari o Opera.

Meeting Spaces és una nova funcionalitat implementada en Longhorn que facilita el treball conjunt de forma remota creant un espai compartit que permet emprar recursos conjuntament.

La versió del Media Player inclosa és la 10.

Més informació:

Longhorn 5203 ScreenShots at XeroCool
http://xerocool.innereyes.com/general/longhorn_5203_screenshots.php